( Povelјa, Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani”, Kralјevo, 2014)

Nadija Rebronja (Novi Pazar, 1982), pjesnikinja, esejistkinja, književna kritičarka. Doktorirala je književnsot na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavila je knjigu poezije Ples morima (2008); naučnu studiju Derviš ili čovek, život i smrt. Religijski podtekst romana Derviš i smrt Meše Selimovića. Na španskom jeziku joj je objavlјen izbor iz poezije Alfa, Alef, Elif (Granada, 2011). Radi na Departmanu za filološke nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Negdje početkom 2014, u izdanju kralјevačke Povelјe, iz štampe je izašla najnovija pjesnička knjiga Nadije Rebronje pod nazivom Flamenko utopija. Autorka je čitalačkoj publici odavno poznata kao stvaralac izuzetnih kako pjesničkih tako i književnonaučnih tekstova.

Flamenko utopija Nadije Rebronje, formalno i sadržinski prilično odudara od svega onoga što se događa na književnoj sceni ovog nam četvoroimenog književnog prostora. To je, prije svega, tekst nesvakidašnje stvaralačke inventivnosti i izrazito suptilne osjećajnosti za ono što se zove problem savremenog svijeta i čovjeka u njemu. Utopija sadrži četrdesetak vanrednih pjesničkih tekstova koji se na kraju čitanja, kao na kraju avanture, sastaju u jak utisak o razgloblјenosti prostora, kulturnoj polivalentnosti i nesvodivosti identistetske matrice na jedno kao konačno i jedino. Rebronjina Flamenko utopija čitaocu formiranom na iskustvima balkanske entropije nudi poetsko utočište locirano negdje u poetici flamenka.

Utopija kao outops (mjesto koga nema) svoju realnost/mogućnost ipak realizuje kroz prostor umjetničkog sinkretizma kakvim je determinisan flameko. Flamenko Nadije Rebronje nije knjiga “duboke odanosti” zemlјi kakva je Španija. Ona je prije svega posledica stvaralačkog oblikovanja fenomena flamenka u simbol višeg reda. Ono što je za Borhesa bio alef za Rebronju je flamenko. Flamenko koji postaje simbol supstitucije, sinergije, miješanja, sinkretizma umjetnosti: plesa, pjesme, muzike. Simbol jedinstva identiteta, i njihovih prožimanja. Flamenko je živa umjetnost koja upija tendencije svake vrste ne gubeći svoje osobenosti, jer je osobenost flamenka skoncentrisana u duhu Erosa.

Knjiga pjesama Nadije Rebronje po svojim stilskim i idejnim osobenostima dostiže sam vrh našeg savremenog pjesništva. Pred njom se otvara prostor analitičkog čitanja i sveobuhvatnijeg tumačenja kakvo zahtijeva djelo ovakve umjetničke vrijednosti.

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top