(1999, Bijelo Polje). U književnost ulazi na prstima. Da ne bi probudila usnule velikaše. Smatra da su tekstu, kao i djetetu, potrebna oba roditelja. Nema objavljenu knjigu.

O ČEMU SI HTJELA DA MI PRIČAŠ…

Evo me, rekao sam i sjeo pored nje. Nikada mi neće biti jasno zašto žene sa plavom kosom prave te lokne. Valjda im je dovoljno što su plave. Smetao mi je dim dim cigarete koji je išao pravo na mene. Ona je jedva čekala da počne, okrećući, u suprotno, točkić na nekom crnom upaljaču. Kaže da se tako neposredno oslobađa onoga iz nje.

Slušam, rekoh joj. Ona tada podiže pogled i zagleda mi se pravo u oči. Klimnuh joj, sa osjećanjem zelenog svijetla na semaforu. Bilo mi je žao tog sirotog upaljača, zato joj ga uzeh iz ruku. Govorio sam sebi kako moram da je slušam, rekao sam da imam vremena i bez obaveza sam, tako da sam sam sebe uvalio u ovo. Otprilike, govorila je o nekom nedostatku u njenom društvu. O nekom liku, konkretno. Neka djevojčica iza umazala se sladoledom, zato plače jer je uprljala haljinicu. Majka je čisti, nervozno. U trenutku sam skontao da me pita šta mislim o tome. Kazao sam da mora da završi da bih imao cjelokupan utisak. Ispravljam se i usresređujem se na nju. Gledam je u oči, slušam je. „Nemam kome bilo šta... za bilo kad, kad god, nije htjela a mogla je, nisam razmišljala tako...“ Slušam je, slušao sam je; čovječe, slušaj je; ne bih mogao da nosim ovoliko čaša da sam konobar. Uh, gledam u cjenovnik i umišljam kako vidim bilione bakterija koje gmižu po njemu. Najgore je zamarati ljude stvarima koje tog trenutka za njih nemaju ama baš nikakav značaj. Najgore je.

Pružio sam joj ruku i malo se podigao. Zahvaljuje se na divnom razgovoru i kaže kako sam joj baš pomogao, i kako joj je sad mnogo lakše. Mora da stigne u vrtić, po djecu. O čemu si htjela da mi pričaš? Bila je već daleko, a ja nijesam bio siguran jesam li to uopšte izgovorio ili samo pomislio.

O čemu je htjela da mi priča...   

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top