Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije i Ambasada Turske u Crnoj Gori organizovali su u kući Rista Ratkovića izložbu grafika turskog autora Džemala Akjuldiza.

Izložbu koju  čini 38 grafika otvorili su ambasador Turske Mehmet Nijaz Tanilir i predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković.

- Na slikama koje su rađene posebnom likovnom tehnikom –gravurom, prikazane su tradicionalne turske kuće i konaci. Rijetki su umjetnici koji danas u svijetu pa i u Turskoj koriste gravuru kao likovnu tehniku a Džemal Akjuldiz je jedan od njih. Ovjde su prikazani najljepši primjeri turske arhitekture, koja crnogorskom narodu nije strana, jer ona pokazuje zajedničke vrijednosti koje smo kao narodi dijelili četiri vijeka, istakao je ambasador Tanilir.

Bijelo Polje, domaćin ove značajne kulturne manifestacije, odavno je izborio mjesto na kulturnoj mapi Balkana priznatim i poznatim manifestacijama, sa priznatim i poznatim stvaraocima iz gotovo svih oblasti stvaralaštva. Predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Džemal Ljuškovići je naglasio da će i ova izložba istaknutog turskog slikara imati svoje poštovaoce i poklonike, isto kao što Turska ima izuzetno uvažavanje od Crne Gore.

- Naša država visoko cijeni i činjenicu da je Turska među prvima priznala Crnu Goru kao nezavisnu državu, a nakon toga preko svojih razvojnih agencija, prije svega Tike, značajno doprinijela sveukupnom razvoju naše države, pa i naše opštine ulažući u vjerske, obrazovne, socijalne, zdravstvene i druge projekte. Krajem prošle godine naša Opština je  potpisala Sporazum o bratimljenju sa  turskom opštinom Burhanijom, kazao je Ljušković.

Prije otvaranja izložbe, predsjednik Opštine Aleksandar Žuruć ugostio je turskog ambasadora Mehmeta Nijaza Tanilira i ministra urbanizma i razvoja životne sredine Turske Idriza Guludju sa saradnicima.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top