Umjetnički direktor Ratkovićevih večeri poezije Bogić Rakočević potpisao je danas u Kući Rista Ratkovića protokole o festivalskoj saradnji sa najznačajnijim festivalima poezije u regionu i šire. Rakočević je potpisao protokole sa Milem Stojićem u ime Sarajevskih dana poezije, Andrejom Ljupkom u ime Internacionalnog festivala poezije u Kijevu, Milanom Dobrićem u ime Međunarodnog festivala poezije i knjige u Beogradu, Slavom Đorđom Dimovskim u ime Struških večeri poezije, Dinkom Telećanom u ime Goranovog proljeća, Kikom Hotom u ime Festivala poezije u Tokiju i Faizom Softićem u ime Internacionalnog festivala u Luksenburgu.

- Ovim protokolima se uspostavljau i jačaju međusobni odnosi i kvalitetna promocija programa i vrijednosti. Takođe ovim protokolima se obavezuju potpisnici da će raditi na predstavljanju programa i projekata od obostranog interesa, kao i nacionalnih književnosti u matičnim državama i inostranstvu, podsticati pjesničko stvaralaštvo kreirajući projekte regionalnog, odnosno međunarodnog značaja i stvaraju uslovi za njihovo uspješno sprovođenje. Ovi protokoli, takođe, potvrđuju da ćemo zajedno raditi na unapređenju i predstavljanju obostranih književnih vrijednosti i nacionalnih kultura, kao i da smo saglasni da će svake godine u okviru festivalskih programa vršiti međusobnu razmjenu domaćih, a po mogućnosti i gostujućih pjesnika, kazao je Bogić Rakočević, ističući i to da će shodno potpisanim protokolima zajednički nastupati pred domaćim i stranim organizacijama u matičnim državama i inostranstvu.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Risto Ratković“ i predstavnik manifestacije Sarajevski dani poezije Mile Stojić ističe da je ovo pozitivna stvar i da je formalizovano ono što se godinama radilo.

- Mi smo uvijek pozivali crnogorske pisce na Sarajevske dane poezije. Prošle godine je Crna Gora posebno predstavljena u Sarajevu. U tom pravcu treba i dalje iće, a ovaj protokol će ubrazati stvari, kazao je Stojić.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top