Deseti Internacionalni likovni susreti „Stari most“ počeli su juče pored starog mosta na Bistrici i trajaće 10 dana. Na ovogodišnjim Susretima učestvovaće 72 umjetnika iz 17 država svijeta, koji će izraziti svoje impresije na Bijelo Polje i sjever Crne Gore.

Inače, ovogodišnji susreti su i završni, tako da se od ove godine ova manifestacija neće više održavati. Osnivač Internacionalnih likovnih susreta “Stari most” Abaz Dizdarević smatra da je kolonija doprinijela opštem obrazovanju o slikarstvu i uticala na mlade ljude da upišu likovnu akademiju, te da će nakon ovoga biti osmišljeni novi programi koji će koncepcijski biti više usmjereni na savremeni izraz umjetnosti.

- Previše je opterećenja na organizaciji ovih Susreta, i zbog toga smo odlučili da nakon deset godina zaokružimo ovu priču. Ova manifestacija jeste u punom smislu internacionalnog karaktera i do sada je ukupno okupila oko 500 autora iz cijelog svijeta. To je bio dobar putokaz za sve mlade ljude i za sve slikare koji su se razvijali u Bijelom Polju i to nam je pomoglo da oformimo dobro jezgro likovnjaka u gradu i da djelujemo na neke alternativnije i drugačije načine u odnosu na ono što je bilo praksa ranije, kaže Dizdarević i naglašava da od ove godine u Bijelom Polju startuje Fakultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran, koji će preuzeti likovni život Bijelog Polja i sjevera Crne Gore.

- Radiće se na tome da se sve ono što umjetnici budu stvarali ostvaruje u gradskom jezgru, tako da će ovaj grad možda postati prepoznatljiv po onome za šta već imamo naznake, a to su preko 3000 metara kvadratnih oslikanih murala, postavljanje skulptura, a Fakultetu vizuelnih umjetnosti, kao ustanovi najvišeg ranga, prepustićemo da kreira politiku likovnog života, odnosno likovne umjetnosti u gradu, kaže Dizdarević.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top