Sinoć su u Bijelom Polju svečano otvorene 44. Ratkovićeve večeri poezije, promocijom muzičke obrade pjesme i spota “Bar“ Rista Ratkovića, u izvedbi benda Mikrokozma, plesnom predstavom „Prokleta avlija“ Narodnog pozorišta iz Beograda i besjedom prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade Risto Ratković, Alena Bešića.

Prije svečanog otvaranja, otvoren je mini sajam knjiga na kojem su se predstavili izdavači Bajbuk iz Bosne i Hercegovine i Žuta kornjača, Stihom govorim iz Crne Gore i izdavačka djelatnost Ratkovićevih večeri poezije. Takođe, pjesnici za djecu nastupili su u osnovnim školama Risto Ratković, Vladislav Sl. Ribnikar i Dušan Korać, a počela je sa radom i poetsko likovna radionica za djecu. U okviru projekta Vizuelna poezija, otkrivena je skulptura Zorana Obrenovića, dok je pred samo otvaranje ovogodišnjih RVP otvorena izložba skulptura svjetski poznatog umjetnika Zlatka Glamočaka, koju je glumac i režiser Slobodan Marunović govorenjem stihova teksta Svjetlost istine svečano otvorio u galeriji Centra za kulturu.

- Svjetlost istine je priča o etičkim normama i jedan duboko potresni tekst, koji osvjetljava ljudsku inteligenciju i ljudskoj slobodi daje formu. Svojom etičnošću upućuje nas kako da ne smetamo drugima, pa je samim tim i izložba nekako pod tim utiskom i rađena, kazao je Glamočak.

U okviru RVP u Kući Rista Ratkovića održan je popodnevni čas laureata Alena Bešića i predstavljena knjiga Hronika sitnica, o kojoj su govorile autor, Jasmina Topić i Svetlana Kalezić Radonjić.

Pjesnik za djecu Velimir Ralević kazao je da mu je posebno drago što je imao priliku da o poeziji razgovaraju sa mladima.

- Ratkovićeve večeri poezije bile su i ostale izuzetno važna manifestacija, a posebnu draž daje samo učešće djece, tako da ova posjeta osnovnim školama za sve nas predstavlja izuzetno zadovoljstvo, kaže Ralević.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top