Knjiga poezije i proze "Rasipanje biblioteke", autora Ljubete Labovića, promovisana je sinoć u Kući Rista Ratkovića, u organizaciji ove ustanove. Ljubeta Labović je uspio da naslov jedne knjige uzdigne na specifičan nivo simbola. Rasipanje biblioteke! Zato se i ovdje potvrđuju misli Malarmea da "poezija posvećuje", ali i ono Bodlerovo da "svaki pjesnik treba da bude inkarnacija". Zato Ljubeta Labović unosi svjetlost u apsurd ljudske egzistencije. A svaka velika poezija, a Labovićeva to jeste, iščekuje, nada se, pozdravlja neko nastajanje, poručio je dr Draško Došljak.

- Od večeras stihovi "Rasipanja biblioteke" su stanovnici i Bijelog Polja. Šetaju gradskim trgom. Poezija nije tajna, ona je odgonetanje tajni. Uronimo u odgonetanje Labovićeve poezije. "Rasipanje biblioteke" nije isto što i rasturanje. Ovo je poziv na čitanje. Labovićev. Pjesnički. Biblioteka u kojoj knjige govore. Mirišu na ljubav. To je i poruka Ljubete Labovića. Hvala mu, zaključio je Došljak.

Ova knjiga, u koju su utkani i motivi Bijelog Polja, je jedna simbolička priča trostrukog značenja, kazao je autor Labović.

- To je raspad bivše zajedničke države. Prisjetimo se srušenih gradova... raspadanja velike jugoslovenske književnosti... jednog jezika na kom su pisana velika djela... urbicida... uništavanja velikih gradova... Sjetimo se, prije svega, biblioteke, odnosno, vatre i gorenja sarajevske Vijećnice na pragu 21. vijeka, pa preko drugog sloja, drevnih naroda, Mesopotamije, Ura, drevnih biblioteka, Aleksandrije, sve do današnjih dana, kazao je autor.

Od ovog djela, pisac, kako je rekao, očekuje da ga ponovo legitimiše, poput knjige "Neću da se budim", kada je bio dobitnik nagrade "Risto Ratković".

Ljubeta Labović piše i objavljuje poeziju, prozu i eseje o poeziji od početka '80-ih godina prošlog vijeka. Objavljivao je u časopisima ARS, Poezija, Romboid, Poeteka, Vestnik, Ljetopis crnogorski, Apokalipsa, Ex Symposion, Poetikon, Quorum i dr. Objavio je knjige poezije i lirske proze „Tanatoide/oblici smrti" (1987), „Gospodar kaveza" (1997), „Nedostajanje" (2004), „Chambre interiure/Unutrašnja soba" – dvojezično crnogorsko-francusko izdanje (2010) i „Neću da se budim" (2011).

Bio umjetnički direktor Ratkovićevih večeri poezije od 2007–2010. Učestvovao je na mnogobrojnim regionalnim i međunarodnim susretima i književnim festivalima, Voix Vives (Živi glasovi) – Set/Francuska, Europoetika – Budimpešta, Stih u regiji – Hrvatska, Sarajevski dani poezije, Grad teatar – Budva, Barski ljetopis i dr. Osim u Crnoj Gori, gdje je zastupljen u najznačajnijim antologijama i pjesničkim izborima, poezija mu je objavljena i u cjelovitim antologijama u Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Makedoniji i u mnogim regionalnim i inostranim časopisima, sajtovima i publikacijama.

Dobitnik je nagrade „Risto Ratković" za knjigu poezije i lirske proze „Neću da se budim" za najbolju knjigu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku objavljenu 2011. godine. Poezija mu je prevedena na engleski, francuski, italijanski, mađarski, slovenački, poljski, makedonski, slovački i bugarski jezik. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Moderator promocije bio je profesor književnosti Radoman Čečović, a stihove je kazivao glumac Izet Mulabegović.

BORČE PANOV, POEZIJA

Borče Panov je savremeni makedonski pjesnik, dramski pisac, prevodilac i esejista. Rođen…
maj 20, 2024

Tatjana Zeković - POLIPTIH

Rođena u Podgorici 1968.godine. Završila je odsjek za francuski jezik i književnost na…
maj 02, 2024

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top