Promocija romana “Dokleanka“ autora Dejana Vukovića održana je u petak u kući Rista Ratkovića. Ovaj roman je naizgled ljubavna priča. Ili ljubavne priče. Dvije paralelne ljubavne priče vremenski razdvojene. Ustvari se tu radi o traganju za identitetom. Traganju za životom. To nam otkriva onaj glas koji kaže: “Ja sam Ilijan i živ sam”. I stvarno, živ je u reninkeranaciji Ilije. Ilijanu i Iliji ista je duša. Zajednička im je ljubav prema Ani. Zajednički su im pretci i potomci. Jer, neko je u prethodnom životu bio ptica, neko jagnje, neko vuk, a Ilija je bio Ilijan. Zbog toga je roman “Dokleanka” priča o potrazi za samim sobom. O potrazi za polazištem.

Autor romana Dejan Vuković kaže da sve poruke u djelu idu sinhronizovano i bogato tako da svi treba da je pročitaju i vide kako se ljudski snovi i želje, lijepe ideje, priča i čežnja za ljepotom mogu obraditi tako da budu zanuimljivi i složeni, ali i inspirativni. Autor je objasnio da se u osnovi radi o ljubavi između jednog Autarijata, koji je pripadao ilirskom plemenu, koje je naseljavalo Potarje, mjesto odakle je on, i Dokleanke, koja je takođe pripadala istoimenom plemenu i koje je živjelo u Podgorici.

- To je savremena priča. Iliri su mi bili zanimljiva tema zato što se u našoj istoriografiji malo ko bavio njima, pa sam želio da se vratim u daleku prošlost, ali ni da sadašnjost ne izostane, kazao je Vuković.

Roman “Dokleanka” se oslanja na istoriju, na prapostojanje, ali hrabro korača i savremenim stazama, barata mobilnim telefonima, razumije određene pojave savremenog društva. U ovom romanu ne zvuči banalno to što ordinirajući ljekar vodi ljubav sa pohotnom medicinskom sestrom dok pacijent umire na svom krevetu. Uz ovo, motivi gdje Ilija razmišlja o tome kako mu je supruga Bojana lezbejka i njegova želja da vodi ljubav sa dvije žene daju savremen ton priči. Nasuprot tome je čista ljubav između Ane i Ilijana. Ljubav koja ne poznaje socijalne i klasne razlike. Ljubav zbog koje vrijedi i umrijeti. I da nije bilo te ljubavi, onog glasa: “Ja sam Ilijan i živ sam” i Anine siluete, Ilija nikada ne bi upoznao nekadašnjeg sebe. Nikada ne bi gledao kako arheolozi iskopavaju Anin i Ilijanov skelet, ustvari njegov, Ilijin, i Anin skelet, u zidinama stare Duklje. Nikada ne bi došao do svog prapočetka. Nikada se ne bi samopronašao. Ili bi možda, reinkarnirao u pticu, ribu, ili gorskoga vuka.


O ovom romanu su govorili Vlado Vojinović, Kemal Musić i Borislav Jovanović. Jovanović ističe da ovaj roman, iako manjeg obima, daje funkcionalnost književnom postupku, odnosno razuđenoj poetskoj strukturi, njenoj misterioznoj poveznici.

- Prvi roman Dokleanka, Dejana Vukovića, profesora iz Mojkovca, je dobar roman koji ima zanimljivu priču, modernu strukturu, daleko od epskog zavičajnog primjesa. Radi se o univerzalnoj temi gdje pisac u dvije vremenske ravni opisuje svoju autobiografsku priču koja je locirana i u sadašnje i daleko vrijeme od prije 10 vjekova. Iako se može reći da je ljubavni, nije. Već je roman koji svojim značenjem i porukama prevazilazi fabulativnu priču, i on je više od toga.Ovdje se radi o knjizi koja je u trendu i estetskog karaktera, kazao je Jovanović.

Roman “Dokleanka” kreće se u dva pravca. Jedan vodi kroz savremen svijet, drugi kroz istoriju i naginje ka onostranom. Međutim, ta dva pravca, te dvije literarne bujice, te dvije čiste rijeke, kao Zeta i Morača, na kraju će se stopiti u jednu bistru poentnu koja jasno sugeriše na život, na prostranstvo postojanja, na vezu sa korijenima i bogatu tradiciju utkanu u zidine stare Duklje.

Promociju romana “Dokleanka” organizovala je Javna ustanova „Ratkovićeve večeri poezije“.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top