Tribina pod nazivom „Mogu ti reći da ti je u pjesmi svaki stih lud“ održana je danas u biblioteci Srednje stručne škole, povodom 102. godine rođenja Ćamila Sijarića, koju su organizovali Srednja stručna škola, JU Ratkovićeve večeri poezije, Škola za osnovno muzičko obrazovanje i Radio Bijelo Polje.

Bibliotekar Srednje stručne škole Rafet Mulić kaže da biblioteka Srednje stručne škole odavno organizuje kulturne programe pod nazivom “Tačno u podne”, a da je ovaj program posebno interesantan, jer je posvećen jednom od najvećih pripovjedača na južnoslovenskim prostorima Ćamilu Sijariću, te da je to i bilo motiv da u projektat budu uključene četiri institucije.

- Na ovoj tribini smo govorili o Ćamilu Sijariću i o poeziji Ćamila Sijarića. Jer, o romanima i pripovijetkama ovog pisca uglavnom se sve zna, dok Sijarićeva poezija i dalje nije našla mjesto u pjesništvu bivše Jugoslavije koje joj pripada, kazao je Mulić.

O Ćamilu Sijariću i njegovoj poeziji govorili su Radoman Čečović i Kemal Musić. Musić je istakao kako je Ćamil Sijarić govorio da je njegov rodni Bihor kraj u kom se teško živi, a lijepo govori.

- Tu svoju rečenicu donekle je potvrdio odlaskom na školovanje i time što je postao majstor priče i pričanja u jugoslovenskoj literaturi. No, rodne Šipovice i svoj Bihor nije zaboravljao. Dolazio je u zavičaj da porazgovara sa Bihorcima, da potraži gnijezdo ptice, da oslušne šipovačke tišine, da se napije vode hladne kao grom sa Dobrače, česme šipovačke, da pronađe kamen neki kojim bi, kasnije, tamo u Sarajevu, u ulici Vase Miskina, pritezao papir da mu ne pobjegne ispod olovke, dok piše, kazao je Musić.

O poeziji Ćamila Sijarića govorio je Radoman Čečović, koji je kazao da sav svoj književni opus Sijarić je izgradio na priči i pričanju, natenane, ne žureći nikad i nikud, kao da je imao mnogo više vremena nego svi ostali smrtnici, kao da je bio potajni vlasnik hronosa, izrađujući široke pričalačke vezove, u kojima je tinjala, i tinja, čežnja da se svakoliki lјudski život pretvori u priču, i time ne samo da se spase od prolaznosti, već da mu se podari dubok smisao i drevno dostojanstvo.

- U poeziji, koju je pisao, kako stvari stoje kriomice, jer je tek nedavno, doslovno rečeno, otkrivena, Ćamil se je davao u potjeru za životnim trenutkom čija lјepota prijeti da zgasne prije nego što išta zaustiš o njoj da kažeš, stoga se je i njegova sadržina morala bilјežiti na najkraći mogući način, često u svega nekolika, ali krepka, jezička poteza. Otuda njegove lirske minijature, kada su najbolјe, zaslužuju naziv čista lirika, što prije svega hoće reći iskonska poezija. Te Ćamilove pjesme, kako bi rekao onaj šaman iz Papa Marko Vešović, pisane su izvan svakih današnjih moda, zato su toliko duhovne, lišene svih ukrasa, pa zato svedene na brzo registrovanje razgolјene sričke životno privilegovanih duhovnih magnovenja koja suviše kratko traju da bi se mogla razviti u priču, a sadržina im je toliko lomna i kidlјiva, da sama sobom poziva na upotrebu stiha, jer se toliko neuhvatlјiv treptaj života ne može svesti na pukost prozne nominacije, kazao je Čečović.

U drugom dijelu programa održan je koncert profesora Škole za osnovno muzičko obrazovanje, na kojem su nastupile Milena Vračević, gitara: Vojislav Voki Kostić „Bolji život“; Milena Đurđević, klavir: Petar Iljić čajkovski „Dance Of The Sugar – Plung Fairy“; Jasmila Hot, klavir; Milena Đurović, klavir: Klaus Badelt „He s A Pirate“ iz filma „Pirati sa Kariba“; Jelena Đaković, klavir.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top