U okviru obilježavanja 100 godina od rođenja Ćamila Sijarića i festivala  „Zavičajne staze 2013“, koje organizuju poslenici kulture iz novoformirane Opštine Petnjica i JU „Ratkovićeve večeri poezije“, juče je kod Dobre vode u rodnom mjestu Ćamila Sijarića održano književno druženje simbolički nazvano „Kod Ćamilove česme“.

Savremenik Ćamila Sijarića Faruk Dizdarević je u besjedi koju je održao podsjetio prisutne na to kako mu je Ćamil jednom pripovijedao o svom zavičaju:

“Još kao dijete bio sam veoma radoznao”, govorio je Ćamil. “Sve me je interesovalo. Sjećam se kako sam se, još sasvim mali, uveče, na njivi, kada se kupi žito, izdvajao od ostalih i dugo posmatrao plavo večernje nebo po kojemu su nicale prve zvijezde. Volio sam da zalazim u duboke klisure pa da se divim stijenama, čudnim oblicima uklesanim u njih, ogromnom stablu, pećini, vrelu, potoku koji teče sasvim sam kroz divljinu koji, takoreći, ničija noga ne preskače. Takvih prirodnih fenomena Sandžak je krcat. I ne samo takvih. U njemu možete naći tragove svih mogućih epoha i vremena. Mene je neobično interesovao svaki trag prošlosti u Sandžaku, a naročito stari grad Bihor, razne crkve i crkvice, rimski i turski putevi, legende o njima, narodne pjesme, i sve što znači riječ i odgovor na izvjesne životne fenomene. Za mene je, i danas, čitav život jedna jedinstvena misterija čiju sam odgonetku vječito tražio u ostacima prošlosti, ljudima i životu. I sada, kad pišem, ja nemam nikakve druge namjere do da odgonetnem tajnu postojanja stvari, ljudskih odnosa, postupka, želja, i nađem opravdanje za postojanje čovjeka i stvari.“

- Tako je govorio Ćamil, kaže Faruk Dizdarević.

- U mnogim pričama Ćamila Sijarića, čuje se žubor vode , vidi se njeno oticanje, oseća se njeno proticanje. Čuje se žubor života. Isto kao i proticanje vremena, čiji se šum čuje, u smislu i na način kako ga je definisao i artikulisao veliki ruski pjesnik Osim Emiljevič Mandeljštam ili jedan drugi velikan svjetske književnosti Marsel Prust, u svom izgubljenom, pa ponovo nađenom vremenu, kaže  knjževnik Miraš Martinović. - I tu negdje čovjek, uvijek prisutan, žedan vode, prolazan u vremenu. S onim vječito egzistencijalnim strahom da može nestati vode, a sa njom  života. Voda je za Sijarića simbol življenja, ističe Martinović.

Ćamil Sijarić, svojim djelom svijetu otvara vrata ovog nekada „zabitog“ njegovog i našeg Bihora čime je  potvrdio njegovo vjekovno trajanje i tradiciju, naglasio je jedan od inicijatora osnivanja biblioteke „Ćamil Sijarić“, u Godijevu, dr Asim Dizdarević.

- Ćamil je bio pisac istorije onakve kakava je ova naša, a koju je on spasavao vještinom čuđenja. Vjerovao je da samo čuđenje spašava njegov svijet što je vrlo poučno, puno je bolje čuditi se svome životu nego žaliti za njim, znao je često da kaže Ćamil, istakao je Dizdarević.

Predsjednik Organizacionog odbora festivala „Zavičajne staze 2013“ Mirsad Rastoder saopštio je  dobitnike na ovogodišnjem Festivalu priče inspirisane Bihorom. Prvu nagradu  žiri u sastavu: predsjednik, Safet Sijarić, članovi Ognjen Spahić i Faiz Softić,  dodijelio je Stamenu Milovanoviću iz Niša za priču „Todor Željkin“, drugonagrađeni je Abid Jarić autor priče“ Pismo“ dok je treća nagrada pripala Mehmedu Đedoviću iz Kalesije za priču „Bilo dijete sad ga više nema“. Dvije specijalne nagrade za autentično pripovijedanje dodijeljene su Seadu Rambedoviću i Šemsudinu Hadroviću.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top