U orgаnizаciji Udruženjа Poljаkа u Crnoj Gori i Ambasade Poljske u Crnoj Gori, JU Ratkovićeve večeri poezije, Muzičke škole, Srednje stručne škole i NVU  K-klub, u kući Rista Ratkovića održana je promocija dvojezične knjige na poljskom i crnogorskom jeziku pod nazivom „Tаko je sve počelo... Trаgom Poljаkа u Crnoj Gori“.

Knjigu, koja je objavljena u izdanju Ambasade Poljske u Crnoj Gori i Udruženje Poljaka nastanjenih u Crnoj Gori, predstavile su аmbаsаdorka i konzulka Ambasade Republike Poljske u Crnoj Gori Irena Tatažinska i Agnješka Klasa i predsjednica Udruženja Poljaka u Crnoj Gori Vаndа Vujisić.

- Knjiga predstavlja ne samo zanimljivu literaturu o istoriji tri pokoljenja Poljakinja i Poljaka u Crnoj Gori, već je ujedno i dokument koji će kada prođu tri pokoljenja sigurno biti čitan sa još većim interesovanjem, zbog njegove autentičnosti, kazala je ambasadorka Poljske u Crnoj Gori Irena Tatažinjska, dok je predsjednica Udruženja Poljaka u Crnoj Gori Vаndа Vujisić istakla da se knjiga može podijeliti u tri dijela.

- Prvi dio govori o prošlosti i savremenosti crnogorske Polonije, drugi predstavlja rezultat višegodišnjih istraživanja i otkrića poljskih arheologa i treći dio je najzanimljiviji jer je posvećen Poljakinjama koje žive u Crnoj Gori, istakla je Vojisić.

U ime Opštine Bijelo Polje, ambasadorku i konzulku je pozdravio predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković, koji je istakao dugogodišnju saradnju Poljske i Crne Gore.

- Ta saradnja i dobri odnosi su intenzivirani 2006. godine, kada je Crna Gora povratila svoju nezavisnost i kada su u ovim državama otvorene ambasade Crne Gore, odnosno Poljske, kazao je Ljušković.

Promociju je otvorio direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Abaz Dizdarević, odlomke iz knjige su čitali Ivona Vujisić i Vasilija Obradović, dok su u muzičkom dijelu nastupili đaci Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Nakon promocije, ambasadorka je poklonila paket knjiga Narodnoj biblioteci u Bijelom Polju.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top