Javna ustanova „Ratkovićeve večeri poezije“ bila je gost na Sajmu knjiga i grafike „Šumadija sajam“ – Kragujevac, koji traje od 11. do 16. maja, na kojem je predstavila svoju izdavačku djelatnost.

O radu ustanove i izdavačkoj djelatnosti govorio je VD direktor Kemal Musić, dok su se kao autori predstavili Damir Šabanović sa knjigom priča „Iskušenja Damira efendije“ i Edin Smailović čija je knjiga poezije „Prolaznost“ u štampi.

- Javna ustanova „Ratkovićeve večeri poezije“ do sada je objavila blizu 40 naslova najznačajnijih autora iz regiona. Tu su knjige dobitnika Nagrade „Risto Ratković“ Dejan Aleksić, Faruk Šehić, Mile Stojić, Radojica Bošković, Bogić Rakočević, Ibrahim Hadžić, Alen Bešić. Objavili smo antologiju crnogorske poezije, antolohiju srpske poezije, antologiju crnogorske kratke priče i antologiju crnogorske književnosti za đecu i tinijedžere. Takođe, tu su kritičke i eseističke knjige o Ristu Ratkoviću, Miodragu Bulatoviću, Ćamilu Sijariću, autora Dobrivoja Stanojevića, Miluna Lutovca, Radoja Femića. Naša produkcija je desetak knjiga godišnje, tako da ćemo i ove godine objaviti značajne knjige. Već je izašla knjiga pjesama „Album za prognane“ Rebeke Čilović, a u štampi su i antologija ženske poezije u Crnoj Gori Jovanke Vukanović i knjiga poezije „Prolaznost“ Edina Smailovića, a u pripremi su knjige prošlogodišnjih dobitnica nagrade Risto Ratković i Ratkovićevih večeri poezije Lane Derkač, Tatjane Bijelić, Jovane Bojović i Enese Mahmić, kao i knjiga kritika Borislava Jovanovića, naglasio je Musić.

Razgovor sa predstavnicima „Ratkovićevih večeri poezije“ vodila je književnica Tatjana Janković, a domaćin je bio dobitnik ovogodišnje nagrade „Meša Selimović“ koju dodjeljuju „Večernje novosti“ Mirko Demić.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top