Ovogodišnje 11. izdanje White Field Džez festivala Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije organizovaće 30. juna i 1. jula, na kojem će, između ostalih, nastupiti Sinan Alimanović i akustično-elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije.

- Prve večeri Festivala nastupiće Caravan blues band iz Crne Gore, Đorđe Obradović kvartet iz Novog Sada, Šule Jovović kvartet i gost večeri Sinan Alimanović. Druge večeri nastupiće studenti Muzičke akademije iz Sarajeva, Klajazz kvintet, akustično-elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije i Dr Wolf and the Children of the night, najavili su organizatori.

Organizatori su istakli da akustično-elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije svira savremenu džez muziku, tako što kombinuju savremeni akustični džez sa elektronskim elementima i popularnim ritmovima.

- Polazeći od minimalističke akustične osnovne postavke ovog duo sastava i njihovih glavnih instrumenata (udaraljke i saksofon), muzičari osvajaju nove teritorije. Sinti, vokali, semplovi i “loop-ovi” se snimaju i generišu odnosno modifikuju pomoću masterkeyboard, seta semplova i kompjutera. Korišćenje napredne elektronike omogućava da se napeta, krhka intimnost duo sastava pojača do intenziteta naizgled mnogo jačeg sastava, pri tom bez gubljenja imalo šarma autentičnosti i izvođenja uživo, istakli su organizatori, naglašavajući da Sinana Alimanovića nije potrebno posebno predstavljati, jer se radi o muzičaru koji je karijeru zapoečo sa mnogim rok-džez i džez sastavima, kao što su Indeksi, Bijelo Dugme, Ambasadori, Big Bend RTV Sarajevo i drugi domaći i strani orkestri.

- Sinan Alimanović je profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Pet puta je bio dirigent i aranžer na Eurosongu. O radu i stvaralaštvu Sinana Alimanovića snimljen je dokumentarni film u tri dijela, pod nazivom “Sinan Alimanović – Jazz muzičar”, u produkciji državne Radio Televizije Bosne i Hercegovine. Takođe, na Festivalu će nastupiti i Miodrag Šule Jovović, podgorički jazz gitarista, koji je osnivač Piva Jazz Band-a, kroz koji su prošli skoro svi crnogorski jazz muzičari. Nastupao je sa muzičarima internacionalnog kalibra, kao sto je François Jeanneau, saopštili su organizatori.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top