Pjesnikinja Tanja Kragujević iz Beograda, i Balša Brković iz Podgorice, ravnopravno dijele nagradu ,,Risto Ratković“, saopšto je predsjednik žirija Borislav Jovanović, na današnjoj press konferenciji u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju. Osim Jovanovića, žiri su sačinjavali Blaga Žurić iz Crne Gore, Dragan Jovanović Danilov iz Srbije, Faruk Šehić iz Bosne i Hercegovine i Tomica Bajsić iz Hrvatske.

Pjesnikinja iz Beograda nagradu je osvojila za knjigu ,,Efekat leptira“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, a Brković za knjigu ,,Crno igralište“ u izdanju Nove knjige.

U konkurenciji za nagradu Risto Ratković, ove godine pristiglo je 35 knjiga iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dok je za nagradu Ratkovićevih večeri poezije konkurisalo 15 rukopisa.

- Izbor dobitnika nije bio nimalo lak. Dobitnica nagrade Tanja Kragujević je prepoznatljiv znak jugoslovenskog i post-jugoslovenskog pjesništva, skoro pet decenija. Njena zbirka ,,Efekat leptira“ afirmiše najbolja svojstva poezije, gdje su sačuvane savremenosti poetskog bića i njegove misije, dok je Balša Brković jedan od začetnika nove crnogorske književnosti stvarane krajem prošlog i početkom ovog milenijuma. Njegova zbirka ,Crno igralište“ je vizija svijeta sagledanog u jednoj kosmogonijskoj ravni, u kojoj dominira vječiti faustovski sindrom, faustovska šizofrenija poistovjećivanja sa crnim igralištem, i dobro je što se Brković vratio poeziji, kazao je predsjednik žirija, književni stvaralac Borislav Jovanović.

Jovanović je dodao da su se u uži izbor našli i Nedžad Ibrahimović ,,Mala povijest smrti“, Senka Marić ,,Do smrti naredne“, i Ramiz Huremagić ,,Čekičanje vremena“.

Pored nagrade Risto Ratković, dodjeljuje se i nagrada Ratkovićeve večeri poezije, za pjesnike do 27 godina. U finale su se plasirali rukopisi pod šiframa: Sehara, Kanun, Poetesa, Epistola, Paris-Teksas, Atlantida.

Nagrade će biti uručene na manifestaciji.

 

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top