Razgovor sa istaknutim književnikom Bogićem Rakočevićem održan je večeras u galeriji Centra za kulturu, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i Centra za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo“.

Program ,,Razgovori“ pokrenut je u januaru ove godine, a ima za cilj da ugosti najznačajnije stvaraoce iz regiona, pa će se tako bjelopoljskoj publici na svaka dva mjeseca predstaviti jedan od značajnijih umjetnika.

- Književnost sama po sebi imala je vjekovima ulogu da zabavi, i vremenom ona je tu ulogu odlično obavljala, međutim sa razvojem novih tehnologija, književnost gubi na značaju, i danas nažalost doživjela je jednu veliku inverziju, kazao je u razgovoru, istaknuti književnik, direktor Nacionalne bibklioteke ,,Đurđe Crnojević“, Bogić Rakočević, ističući da je moć književnosti danas zaista mala.

Na pitanje da li će pisana knjiga ,,preživjeti“, Rakočević je bio jasan da hoće, jer to je, kako je kazao, navika čitanja onih ljudi koji knjigu ničim ne mogu zamijeniti.

- Digitalizacija i elektronska forma – da, to je jedan od načina da sačuvamo kulturnu baštinu, a to je čuvanje knjige u jednom drugačijem formatu. Bitno je da se čita, naglasio je Rakočević.

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar i antologičar. Rođen je u Mojkovcu 1962. godine. Diplomirao je srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću gdje je pohađao i postdiplomske studije na Odsjeku za književnost. Za svoje brojne književne radove  nagrađivan je u zemlji i inostranstvu.

Kada je riječ o književnosti u Crnoj Gori, Rakočević je naglasio da je veliki optimista, jer su Crnogorci tradicionalno vezani za pisanu riječ, i oduvijek su je njegovali.

Pisana riječ u Crnoj Gori ima jedno nevjerovatno uporište, i nadam se da ona kod nas nikada neće izgubiti na značaju, i kvalitet, zaključio je Rakočević.

 Razgovor je vodio Edin Smailović, rukovodilac Narodne biblioteke.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top