Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije predstavila je svoju izdavačku djelatnost u Nikšiću, u organizaciji JU “Zahumlje” I književnog kluba “Poenta poetika”.

Kao manifestacija od posebnog značaja za crnogorsku kulturu, Ratkovićeve večeri poezije posljednjih nekoliko godina pozicionirene su I kao važan punkt izdavačke djelatnosti. Predstavljajući taj segment djelovanja institucije kojom rukovodi, direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić podsjetio je na praksu da se dobitnicima Ratkovićeve nagrade uvijek objavi knjiga. To je bio značajan impuls za nove projekte izdavaštva, pa je prošle godine objavljen značajan broj knjiga

- Objavili smo knjige: “Antologija Sidran” Abdulaha Sidrana, Antologiju ženske poezije u Crnoj Gori Jovanke Vukanović,, knjige poezije “Ugovor s prašinom” Lane Derkač, “S glavom u torbi” Jovane Bojović, “Dolores” Enese Mahmić, knjigu eseja “Zamak Mišela De Montenja (estetsko biće književnog izraza)” Borislava Jovanovića, kazao je Musić.

Ratkovićeve večeri poezije postale su respektabilan faktor hit izdanja. Skupa sa izdavačkom kućom “Nova knjiga” suizdavač su djela “Novi život” turskog nobelovca Orhana Pamuka I izbora iz poezije Rada Šerbedžije “Stranac”.

Promovišući izdavačku djelatnost ratkovićevih večeri poezije profesor književnosti radoman Čečović, naglasio je da se svi ovi izbori ne dešavaju slučajno.

- Oni su plod promišljanja jedne grupe ljudi koja za zadatak ima da izdavačka djelatnost Ratkovićevih večeri, koja nije profitabilna, bude referentna.

Moderator večeri bio je Goran Radojičić.

Go to top