Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je danas Opštinu Bijelo Polje i razgovarao sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem.

Ministar Bogdanović i predsjednik Opštine Žurić ocijenili su da je dosadašnja saradnja Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje bila na visokom nivou. Istakli su festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore “Ratkovićeve večeri poezije”, u čijoj organizaciji i finansiranju učestvuju Ministarstvo kulture i Opština Bijelo Polje. Razgovarano je o konceptu i programu ovogodišnjeg izdanja festivala. “Ministarstvo kulture stoji na raspolaganju JU “Ratkovićeve večeri poezije” u organizaciji svih programskih aktivnosti za naredno festivalsko izdanje”, rekao je ministar Bogdanović.

Razgovarano je i o projektima opštinskih ustanova kulture, koje sufinansira Ministarstvo. Kako je istakao ministar Bogdanović, za realizaciju projekata u oblasti kulturne baštine za ovu godinu je opredijeljeno 40.000 eura. Ministar je pozvao ustanove koje se bave kulturno-umjetničkim stvaralaštvom da svoje projekte kandiduju na konkurs Ministarstva koji je u toku i trajaće do 10. februara.

Predsjednik Opštine Žurić je upoznao ministra Bogdanovića da su odredbe zakona iz oblasti kulture ispoštovane u dijelu reorganizacije lokalnih ustanova kulture i imenovanja opštinskog savjeta za kulturu, dok je u procesu izrade opštinski program razvoja kulture. Sagovornici su se saglasili da je od izuzetne važnosti osnivanje JU “Ratkovićeve večeri poezije”, čime je Bijelo Polje postalo jedina opština koja je u skladu sa zakonom institucionalizovala festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Ministar Bogdanović je naveo da izdvajanja za kulturu Opštine i Ministarstva nijesu zanemarljiva, ali da je neophodno tražiti i druge izvore finansiranja. “Pozivamo predstavnike lokalnih institucija kulture da u komunikaciji sa Ministarstvom kulture i deskovima za Kreativnu Evropu i Evropu za građane, koji su formirani u Ministarstvu, prijavljuju svoje projekte na konkurse Evropske komisije”, istakao je ministar Bogdanović.

Naglašeno je da će u narednom periodu prioritet biti izgradnja Multimedijalnog centra i Ministarstvo kulture će pružiti svu neophodnu podršku u cilju izrade projektne dokumentacije za izgradnju centra sa ljetnjom pozornicom, koji je planiran u aneksu JU Muzej Bijelo Polje, posebno preko Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja će definisati uslove za realizaciju ovog projekta.

Nakon sastanka ministar Bogdanović i predsjednik Opštine Žurić obišli su Centar za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović Strunjo”, koji je u okviru Programa razvoj kulture na sjeveru u prethodnom periodu opremljen uređajima scenske tehnike za realizaciju izvođačkih programa, što je finansirala Vlada sa 39.000 eura.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top