Odbornici Skupštine Opštine Bijelo Polje na današnjem zasijedanju jednoglasno su usvojili izvještaj o radu za 2017, sa programom rada za 2018. godinu Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

Direktor ove Ustanove Kemal Musić istakao je da su u 2017. godini gosti Ratkovićevih večeri poezije, između ostalih, bili turski nobelovac Orhan Pamuk, bosanskohercegovački akademik Abdulah Sidran, jedan od značajnijih poljskih književnika Gžegož Latušinski, dobitnik Nagrade „Meša Selimović“ koju dodjeljuju „Večernje novosti“ i jedan od značajnijig srbijanskih pisaca Mirko Demić, crnogorski romanopisac Ognjen Spahić, kineski književnici Mr. Preng Min, Mr. Xu Weifeng, Ms. Feng Dehua, Ukrajinac Rinat Kurmašev, albanski pjesnici Dimitrov Popović, Skender Tamali, Diana Celepia Topaku i Mimoza Redzvelaj.

- Takođe, gosti Ratkovićevih večeri poezije u 2017. godini bili su muzičari svjetskog glasa Sinan Alimanović, Šule Jovović, Dragoljub Đuričić, Tanja Banjanin, te Austrijanci Mark Fogel i Lukas Šimer.Ratkovićeve večeri poezije su u 2017. godini učestvovale na Sajmu knjiga u Podgorici i Šumadija sajmu knjiga i grafike u Kragujevcu, gdje je predstavljen rad ove ustanove i izdavačka djelatnost. Takođe, ova Ustanova od nacionalnog značaja predstavila se u Mostaru, Podgorici, Nikšiću i Beranama.Ono što treba posebno naglasiti, u 2017. godini Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije konačno je donijela Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i, na osnovu toga, formirala tim zaposlenih gdje, osim direktora Ustanove, sada u Ratkovićevim večerima rade sekretar Ustanove; knjigovođa; urednik izdanja i domar. Svi sa visokom stručnom spremom, osim domara sa srednjom stručnom spremom. Na taj način znatno je poboljšan i unaprijeđen rad Ustanove, istakao je Musić, dodajući da je jedan od značajnijih segmenata Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije izdavačka djelatnost, pa je u 2017. godini objavljeno više od 10 knjiga,od kojih je istakao knjige „Novi život" nobelovca Orhana Pamuka, izbor iz poezije Abdulaha Sidrana „Antologija Sidran“, izbor iz poezije hrvatske pjesnikinje Lane Derkač – dobitnice Nagrade „Risto Ratković“ za 2016, knjigu „Zamak Mišela De Montenja – estetsko biće književnog izraza“ crnogorskog autora Borislava Jovanovića, i „Antologiju crnogorske ženske poezije“ Jovanke Vukanović.

- Osima manifestacije „Ratkovićeve večeri poezije“, Ustanova je i 2017. organizovala Whitefield jazz festival, gdje je specijalni gost bio poznati džez muzičar Sinan Alimanović. Osim toga, organizovali smo veliki broj promocija knjiga, književnih večeri, izložbi slika i drugih kulturnih programa. U cilju promocije crnogorske književnosti i crnogorske kulture uopšte, ostvarli smo saradnju sa Udruženjem pisaca Narodne Republike Kine, koje je zainteresovano da pisci iz Crne Gore učestvuju na književnim manifestacijama u Kini, te prevođenje književnih djela crnogorskih autora na kineski jezik. Ono što treba naglasiti jeste da će se Ustanova ove godine bazirati prije svega na međunarodnu saradnju i, kada je Festival Ratkovićeve večeri poezija u pitanju, saradnju sa sličnim manifestacijama u svijetu. Već smo započeki pregovore sa strukovnim udruženjima u Škotskoj, Švedskoj, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Peruu I drugim evropskim državama, kazao je Musić.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top