Javna ustanova Ratkovićevevečeri poezije organizovala je promociju knjige “Zamak Mišela De Montenja – estetsko biće književnog djela” Borislava Jovanovića, u Kući Rista Ratkovića.

O knjizi su govorili Rajko Cerović, Vlatko Simunović i Radoman Čečović, koji se slažu da je knjiga Borislava Jovanovića nesvakidašnje štivo o estetitici književnog djela, te da će njen kvalitet tek doći do izražaja. Sam autor Jovanović ističe da je arhetipska, totalna angažovanost književnog djela traganje za smislom postojanja.

-Čovjekova potreba da egzistencija dobije na ljepoti dihovne opservacije svega postojećeg i oplemeni se kako bi se sklonio, ili odbranio, od varvarske stvarnosti. Ako nam izmiče estetsko osjećanje svijeta uprkos svakodnevnom haosu i svetogrđu, onda će nam izmicati i ono što je suština našeg etičkog bića. Isto tako, ako literarna ideja ili njena kap ne padne na filozofsko tlo, njeno nicanje biće dovedeno u pitanje. A ako i nikne biće kržljavo i kratkovječno. Književnost i filozofija su od iste loze. S tim što je književnost što je više subjektivnija, autonomnija, više sveobuhvatnija i misaono anarhičnija. Razuđenija. Veliki pisci su, istovremeno, i veliki filozofi, mudraci, kazao je Jovanović.

Knjiga “Zamak Mišela De Montenja – estetsko biće književnog djela” izašla je prošle godine u izdanju Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

-Borislav Jovanović je najtemeljniji tumač  recentnih tokova crnogorske književnosti. U nekom budućem, knjigama i njihovim tumačenjima sklonijem vremenu, knjiga “Zamak Mišela De Montenja – estetsko biće književnog djela” može biti ključni instrument za razumijevanje mišljenja o književnosti u Crnoj Gori na razmeđi dva milenijuma. To je djelo intelektualca koji je život posvetio dijalogu sa knjigama i njihovim autorima, a koji vjeruje da smisao i ljepota estetskog dolazi od ljepote kosmičkog, istakao je Simunović.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top