U izdanju JU “Ratkovićeve večeri poezije” nedavno je izašla knjiga “San ulice” Boža Koprivice, koja je promovisana u nikšićkom “Bluz baru”.

„I leto je, i ja se vraćam u svoju ulicu... U toj ulici ja više nemam nikog i imam sve. I ja, ulični Odisej…”

I tako je “ulični Odisej” zvani Božo Koprivica ponovo došao u svoju ulicu, u svoj Nikšić. Iako je “autobiografija trgovanje sa sjećanjem”, a on “loš trgovac” sa publikom je podijelio “San ulice”.

Riječ je o knjizi sa kojom je, kako Nebojša Grujičić, urednik magazina “Moderna vremena”, svaka biblioteka bolja.

Poznanstvo Grujičića i Koprivice, koje je preraslo u prijateljstvo, traje 15 godina, još iz perioda kada je Grujičić bio urednik nedjeljnika “Vreme”. Jedan je od rijetkih koji može da svjedoči o tome kako su nastajali tekstovi objavljeni u pomenutoj knjizi.

“Božo tekstove piše u cajnotu, otimajući ih od tmine. To su papiri i papirići pomoću kojih ‘šije’ tekstove. To su djelovi raspadnutog svijeta u prostoru i vremenu. U rasutom svijetu Božo krhotine skuplja i vezuje u jednu cjelinu u kojoj otima od zaborava ono najvrijednije u životu”, kazao je Grujičić.

Koprivica kaže za sebe da je imaginarni kartograf nevidljivih gradova, a u romanu “San ulice” Nikšić je nevidljivi grad, grad koji je upisao u literaturu kao što su to uradili Markes sa Makondom ili Kiš sa Ulicom “Divljih kestena”.

“Ulična utakmica između prijatelja čini Nikšić gradom sjenki u kome ti dječaci i dalje tjeraju loptu, igraju fudbal i traže savršeni volej. I ti dječaci, i taj grad, su oteti od tmine”, kaže Grujičić.

Kemal Musić, moderator večeri, ističe da je „San ulice“ knjiga života koja liječi njegove rane jer sve ono što u životu, kazao je u šali, nije uspio da bude, to je u knjizi.

“Sve što Božo radi je vrsta izazova, emotivnog i intelektualnog. Ne znam o kakvoj magiji je riječ ali sam uvjeren da priče imaju moć da mijenjaju mjesta budući da sam nekoliko puta tražeći neke priče našao ih na različitim mjestima koja su u tom trenutku bila idealna mjesta za tu priču”, kazao je književnik i kolumnista Balša Brković.

Taj “najnikšićkiji roman koji je moguće zamisliti”, ističe Brković, uradio je to da grad pod Trebjesom “u pasusima liči na Suboticu, na neke od najljepših književnih gradova koje imamo na našem zajedničkom četvoroimenom jeziku”.

“Kao da je Koprivica riječ biografija naučio od Danila Kiša, jer niko drugi nije tu riječ izgovarao sa toliko metafizičkog sjenčenja i istovremeno i neke egzistencijalne punoće i izazovnosti, kao Kiš. Ova knjiga je istovremeno i najličniji mogući roman, biografija o igraču, pripovjedaču, ali i o prostorima koji su važni za autora”, kazao je Brković i dodao da roman sadrži i sjajnu antologiju poezije. On ističe da postoje knjige koje “zagrcnu silnim mogućnostima koje nude”. Kao i žene, uostalom.

“Ali, što ste stariji sve manje srećete i takve žene i takve knjige. Ja sam osjetio prilično uzbuđenje što sam pred ovom knjigom, kao čitalac, osjetio i tu vrstu uzbuđenja i tu zagrcnutost”, kazao je.

A pisac koji zna “da je najtačniji jezik onomatopeja, a najbolji kostim nagost”, koji “nije književnik, jer boluje od lijenosti”, kazao je da ništa što piše nije dovršeno. Počeo je da piše da bi “dopunio penziju”, pošto je rano postao penzioner.

Promocija knjige “San ulice” održana je u Blues brothers baru, najljepšem prostoru, kako reče Koprivica, u kome može biti organizovano neko veče.

“Dok postoje ovakva mjesta ne može Nikšiću ništa da bude”, poručio je vječiti “partizanovac”, “ljevičar, pilot-lovac, španski borac, Crnogorac” koji je odlučio da odlomke iz knjige čita publika.

“Učinio sam od sebe ono što nisam znao, a ono što sam mogao, to nisam učinio” (Breht ili Pesoa ili ja (Koprivica).

 

Izvor: “Vijesti”

Foto: Dado Petrić Autor: Svetlana Mandić

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top