U sali bjelopoljskog Centra za kulturu u petak u 21 sat počinje 12. Whitefield jazz festival, na kojem će nastupiti devet ansambala, u organizaciji Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije i pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje. Takođe, u okviru ovogodišnjeg Džez festivala u Kući Rista ratkovića u 19h biće otvorena izložba „Kaliope Austrija – žene u društvu, nauci i kulturi“.

- Ovogodišnji Džez festival, kao i što je red nakon dvanaestogodišnjeg postojanja, otvoriće Bjelopoljci. Prvo Gradski hor, onda vokalni duo M&M Piano, pa Akustična terapija. Nakon toga, prve večeri, nastupiće duo Đorđe Obradović – Andreja Hristić iz Novog Sada, a onda, za kraj večeri, proslavljena Beti Đorđevi i trio iz Beograda podsjetiće nas na hitove iz sedamdesetih i osamdesetih, kao što je hit „Počnimo ljubav iz početka“. Druge večeri program počinje sa kvartetom Sara Jovović iz Podgorice, onda nastupa austrijski bend Month Of Sandejs, pa Slađana Raičević i Ishijazz sekstet iz Podgorice. Ovogodišnji džez festival zatvoriće džezeri svjetskog glasa Ekaterina Cvetikova iz Rusije i Šule Jovović iz Podgorice, najvili su organizatori.

White Field Jazz Festival u Bijelom Polju održava se od 2006. godine i prepoznatljiv je po muzičkom kvalitetu i renomiranim muzičarima. Iz godine u godinu sazrijeva u koncepcijskom i organizacijskom smislu, pa tako mnogim muzičarima predstavlja čast i refernca učešće na ovoj značajnoj manifestaciji.

Organizaciju Džez festivala započeo je Centar za kulturu, a nastavila Turistička organizacije Bijelo Polje, da bi 2012. godine prešla u nadležnost ustanove od posebnog značaja za kulturu Crne Gore - Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije. Od tada, desile su se značajne promjene u koncepcijskom smislu, pa su na ovaj Festival, osim džez i bluz sastava, počele da dolaze pop i rok grupe. To prije svega što nije bilo moguće okupiti dovoljan broj publike koju interesuje džez muzika. Tako je zadnjih godina bjelopoljski Džez festival ugostio mnoga značajna pop rok imena bivše Jugoslavije pa su, osim poznatih džezera i bluzera (Vasil Hadžimanovo, Sinan Alimanović, Šule Jovović, Inkognito i drugi), u Bijelom Polju nastupali Leb i Sol, Yu grupa, Kerber, Zabranjeno pušenje, Prljavo kazalište, Maja Sar, Natali Dizdar i brojne druge muzičke zvijezde.

Zadnje dvije godine, festival je isključivo džezerskog karaktera, u cilju promovisanja džeza i pokušaja da u Bijelom Polju stvorimo publiku za ovu vrstu muzike i eventualnog formiranja džez benda.

Zahvaljujući kvalitetu ovog Festivala, Bijelo Polje ima bolju turističku i kulturnu ponudu, pa u vrijeme njegovog održavanja u Bijelo Polje dođu ljubitelji dobre muzike iz regiona i brojne novinarske ekipe.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top