XII White Field Jazz Festival, koji je i ove godine okupio značajna muzička imena, otvoren je sinoć u Bijelom Polju.

Prije 12 godina pokrenuta je ova muzička manifestacija, sa ciljem da afirmiše i njeguje džez muziku. Iako je tada ideja o osnivanju White Field Jazz Festivala izgledala kao teško održiva misao, dugogodišnja tradicija pokazala je opravdanost ovog šarmantnog kulturološkog poduhvata.

Svečano otvarajući  XII White Field Jazz Festival predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević istakao je da je izmijenjena duhovna aura grada najupečatljivija odlika ove džez svetkovine.

-Ovaj festival je pravilnim vođenjem kulturnih politika, kvalitetom renomiranih izvođača i istrajnošću institucija kulture odbranio grad od poplave kiča. Bez obzira na najskromije budžete kojim je džez festival raspolagao, entuzijazam i kredbilitet prijatelja našeg grada prof. Senada Gačevića i muzičara Dragoljuba Đuričića, omogućio je pozicioniranje Bijelog Polja na regionalnu i evropsku mapu prepoznatljivih muzičkih događaja, istakao je Dizdarević.

Prva noć White Field Jazz Festivala protekla je u znaku sjajne Beti Đorđević, koja je svojim raskošnim glasom oduševila bjelopoljsku publiku.

Pored svog hita “Počnimo ljubav iz početka”, kao i pjesama “Neću kraj”, “Želim te”, “Povjeri mi sne”, “Hvala ti za ruže”, Beti je izvela i planetarno poznate kompozicije džez standarde.

-Oduševljena sam publikom. Atmosfera je zaista bila sjajna i nadam se da ću opet imati priliku da zapjevam pred ovim divnim ljudima, kazala je poznata džez pjevačica, koja je zahvaljujući pjesmi “Počnimo ljubav iz početka”, koju je otpjevala 1976. godine na festivalu Beogradsko proljeće, preko noći postala zvijezda.

Beti Đorđević je istakla i važnost postojanja jedne ovakve muzičke manifestacije, koja okuplja ljubitelje džeza.

U okviru prve večeri XII White Field Jazz Festivala nastupio je i Dragomir Đorđević Karlo, koji se bavi muzikom skoro 50 godina, a sinoć je svirao sa  beogradskim muzičarima Brankom Markovićem, Milovanom Paunovićem i Đinom Maljokovićem.

Izražavajući zadovoljstvo što je opet dio bjelopoljskog džez festivala, Karlo je rekao da je on od izuzetnog značaja, jer daje šansu mladim umjetnicima.

-Upravo ovi festivali i rad džez muzičara iznjedrili su mlade umjetnike, koji se usavršavaju i stiču ogromna iskustva učestvujući na manifestacijama. Interakcija sa umjetnicima i publikom je od neprocjenjive važnosti i zaista svaki dolazak ovdje je sjajan doživljaj, rekao je  Dragomir Đorđević Karlo.

Aplauze publike dobio je i duo iz Srbije u sastavu Đorđa Obradovića i Andreja Hristića, koji su na jedan potpuno dugačiji način donijeli džez standarde.

Mješavina njemačke i španske džez škole oduševila je ljubitelje džeza u Bijelom Polju, a za Đorđe Obradovića  White Field Jazz Festival je poseban, jer se organizuje, kako je kazao, sa velikom ljubavlju i požrtvovanošću.

-Za mene je džez sloboda i mogućnost da se svaki put standardi donesu sa drugačijom energijom i emocijom. To je zapravo igra koja nam omogućava da pokažemo ko smo, podvukao je mladi Obradović.

Bjelopoljcima su prve večeri festival svirali i njihovi sugrađani iz ansambla Akustična terapija.

Adela Međedović, Mirsad Mulić, Zoran Rakočević i Beli Sadiković oduševili sve prisutne izvodeći obrade pop, rock i blues pjesama.

-Zaista je divan osjećaj svirati pred svojom publikom i biti dio jedne ovakve manifestacije. Reakcije publike su bile odlične, što je i nas navelo da napravim još bolju atmosferu i zaista se nadamo da ćemo opet nastupati pred našim Bjelopoljcima, kazala je Adela  Međedović, dodajući da rade na albumu sa autorskim pjesmama, tako da ljubiteljima muzike obećavaju nešto novo i kvalitetno.

Iako žanrovski nešto drugačiji program nastupa, Gradski hor, koji čini  50 pjevača različitih generacija,  još jednom je zablistao.

Dirigentica Jelena Đaković kazala je da je jako ponosna na sve članove hora.

-Predstavili smo se sa pet kompozicija,od koji su tri akapela, a dvije uz klavirsku pratnju profesorice  Milene Đurović, navela je Đaković, dodajući da je srećna što su bili dio XII White Field Jazz Festivala.

Duo “M & M” – Miloš Vojinović i Milena Đurović predstavili su se sa nekoliko muzičkih numera.

-Ovo je naš prvi nastup na koncertu, jer smo nedavno osnovali duo, a večerašnje reakcije publike su najbolja potvrda onoga što radimo, podvukao je Vojinović.

Ranije danas, u okviru programa XII White Field Jazz Festivala u Centru za kulturu otvorena je i izložba poznatih austrijskih žena.

Otvarajući izložbu, Anita Rossak-Neuhofer, ataše u Ambasadi Austrije u Podgorici, kazala je da se izložba bavi životnim pričama aristokratkinja, umjetnica, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarkama, glumicama, muzičkim umjetnicama  u  periodu od 19. vijeka do današnjih dana.

-Uprkos geografiji, istoriji i političkim sistemima, žene su zapostavljene i generalno zaboravljene, a  ni  Austrija nije bila izuzetak što se tiče toga.  Žene, njihovi talenti, hrabrost i pripadnost su pomogli da oblikuju i obogate svoju zemlju, istakla je gospođa Rossak-Neuhofer. 

XII White Field Jazz Festival organizuje JU Ratkovićeve večeri poezije uz finansijsku podršku Opštine Bijelo Polje i tehničku pomoć Centra za kulturu, a medijski sponzori ove manifestaciju su Lokalni javni emitter Radio Bijelo Polje i Radio televizija Crne Gore.

Tekst i foto: Radio Bijelo Polje

Autorke: Sanja Čujović, Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top