White Field Jazz Festival i ove godine je svojim kvalitetom i bogatim program opravdao tradiciju dugu dvanaest godina i još jednom uz brojna značajna muzička imena ispunio očekivanja bjelopoljske publike.

Druge večeri ove džez svetkovine, koja je Bijelo Polje pozicionirala na regionalnu i evropsku mapu prepoznatljivih muzičkih događaja, nastupili su džez muzičari ne samo iz Crne Gore, već i iz Austrije i Rusije.

Prve apaluze večeras je dobila mlada i talentovana džez pijanistkinja iz Podgorice Sara Jovović, koja je nastupila sa svojim kvartetom i oduševila sve prisutne ljubitelje džeza.

 -Zaista mi je drago što sam nastupila na ovom festivalu, naročito što su sinoć i večeras nastupila jako značajna džez imena i za mene je čast naći se među njima. Nadam se da je publika uživala, koliko i mi i da će i narednih godina ovo biti mjesto gdje će se okupljati sjajni muzičari i poštovaoci džeza, kazala je mlada Sara.

Do prije dvije godine Sara je svirala klasičnu muziku, međutim sloboda i improvizacija koju pruža džez učinila je da se okrene ovom muzičkom pravcu.

-Od malih nogu slušam džez muzika i moj otac je prenio na mene ljubav i strast prema ovom muzičkom pravcu, a posebno mi je drago što sam večeras svirala sa njim, jer je on moja najveća podrška i najbolji učitelj, dodala je ona.

Sara će svoje školovanje nastaviti na prestižnom koledžu u Bostonu, a direktor JU Ratkovićeve večeri pozije Kemal Musić večeras joj je uručio i novčanu  nagradu, što je još jedan dokaz da White Field Jazz Festival podržava mlade talente.

-Jedan od ciljeva našeg festivala jeste promocija i afirmacija mladih muzičara, zato smo i odlučili da i na ovaj način podržimo Saru, koja je sjajna umjetnica i vjerujemo da će jednog dana zasita biti poznata i priznata muzičarka, kazao je Musić, uručujući nagradu.

Na XII White Field Jazz Festivalu nastupio je i basista Milivoje Pićurić, koji je kazao da se uvijek rado vraća u Bijelo Polje.

-Skoro svake godine smo gosti na ovom festivalu i uvijek se radujemo pozivu, a i ovaj put smo oduševljeni reakcijama publike. Odlično je što jedna ovakva manifestacija postoji u ovom gradu, jer  obogaćuje kulturnu ponudu i promoviše kvalitetnu muziku. Iako džez nije najpopularnija vrsta muzike, važno je što postoji jedna ovakva manifetsacija i nadam se da će potrajati još mnogo, istakao je večeras Pićurić.

Svojim nastupom bjelopoljsku publiku večeras je oduševio i bend iz Austrije "Month of Sundays", osnovan 2013. u Beču, a prepoznatljiv je po stvaranju jako kreativne muzike kamernog tipa.

Kvartet čine Aleksandar Kranabeter - truba, Filip Harnih - alt saksofon, Ivo Fina - gitara i Johan Vakolbinger – udaraljke, a njihova muzika donosi mješavinu roka i džeza.

Filip Harnih kazao je da im je drago što su dobili priliku da se predstave i u Bijelom Polju.

-Jako smo zahvalni organizatorima na pozivu, uživali smo večeras i nadam se da ćemo jednog dana opet doći, naveo je Harnih.

Aplauze publike večeras je dobila i Slađana Raičević, koja je sa ansamblom Ishijazz svirala svima dobro poznate džez standarde.

-Prvi put sam nastupila u Bijelom Polju i jako sam zadovoljna, bilo je odlično. Ovaj festival je pravi način da se afirmiše i popularaizuje džez i čini mi se da i publika sve više uočava ljepotu i čar ove muzike. Iako idemo malim koracima, ja sam sigurna da će za nekoliko godina džez imati ogromnu publiku i da će svi rado dolaziti na koncerte, istakla je Raičević.

Sa Slađanom Raičević večeras je nastupio i Milorad Šule Jovović, jedan od najznačajnijih crnogorskih džez muzičara. Prije toga Jovović je nastupio i sa ćerkom Sarom, a kako je kazao nije se nadao da će ona poći njegovim stopama i da će džez biti njen izbor.

-Na samom početku, iskreno, nijesam time bio oduševljen, ali je ona jako talentovana i morao sam da je podržim. Drago mi je što je svoje umijeće pokazala i na ovoj muzičkoj manfestaciji, o čjem kvalitetu najbolje govori dvanaest godina postojanja, rekao je Jovović.

Poseban pečat ovogodišnjoj manifestaciji dala je istaknuta ruska džez pjevačica Ekatarina Cvetikova, koja je  oduševila publiku.

XII White Field Jazz Festival organizovala je JU Ratkovićeve večeri poezije, uz finansijsku podršku Opštine Bijelo Polje i tehničku pomoć Centra za kulturu, a medijski sponzori ove manifestacije bili  su Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje i Radio televizija Crne Gore.

Tekst i foto: Radio Bijelo Polje

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top