Uorganizaciji Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije i Centra za kulturu „Bihor“, a u okviru 11 festivala "Zavičajne staze Bihor 2018", održan je književni susret "Kod Ćamilove česme" u Šipovicama, gdje su o Ćamilu Sijariću govorili prof. dr Sofija Kalezić, akademik Zuvdija Hodžić i književnik Safet Sijarić.

- U književnoj kritici sa pravom je primijećeno da Ćamil Sijarić predstavlja osobenu, moralnu stvaralačku pojavu. Romani "Bihorci", "Kuću kućom čine lastavice", "Mojkovačka bitka", "Konak", "Carska vojska" potvrdili su viđenje čitalačke publike o iskrenom pripovjedačkom peru i originalnom talentu ovog književnika iz Bijelog Polja. U Sijarićevom djelu u dugom nizu godina od njegovog nastanka je mnogo rečeno, njegovo viđenje i tumačenje u svakom novom vremenu dobije drugačije a u svakom periodu ono dobije nov smisao i značenja, rečeno je na skupu.

Nakon druženja kod Ćamilove česme, u bašti ispred piščeve kuće održan je poetski čas na kom su govorili stihove Edin Smailović, Enver Muratović, Ljerka Petković, Ethem Mrđenović, Faiz Softić, Marin Čoveliš i Safet Hadrović Vrbički.

Nakon toga priređen je Književni portret Zuvdiji Hodžiću, u formi razgovora koji su u Biblioteci "Ćamil Sijarić" u Godijevu sa Hodžićem vodili književnici Vlatko Simunović i Rebeka Čilović.

- Svjedok sam nekih priča Ćamila Sijarića i uvjerio se u svu ljepotu njegovog govora tako da, slobodno mogu reći, nijesam sreo nekog ko je ljepše pripovjedao od njega. Ponio je tu sposobost iz zavičaja, pa je od anegdote znao da napravi novelu. Gete je tvrdio da je svakom piscu iskustvo urođeno, meni stvarno nije ali sam dosta proživio da sam mogao to da transponujem u književnost a posjedujem i poprilično i tuđih iskustava. Tako da ne moram da pričam samo svoju priču već mogu da govorim i o tuđim pričama. Tako je i Sijarić pričao o Bihoru na osnovu onog što je čuo, rekao je Hodžić.

Povelju "Bihorski kazivar" za misionarski doprinos kniževnosti i kulturi, Zuvdiji Hodžiću uručio je programski urednik festivala Mirsad Rastoder, koji je naglasio da se ovakvim aktivnostima na najbolji način odužujemo velikom piscu i inspirišemo mlade pisce da nastave tradiciju lijepe riječi i kazivanja koja su u Bihoru prepoznatljiva.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top