Na sjednici Skupštine Opštine Bijelo Polje, održanoj 19. marta 2019. godine, jednoglasno je usvojen izvještaj o radu i poslovanju Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije“ za 2018. godinu, sa Programom rada za 2019. godinu.

Direktor ove Ustanove Kemal Musić tom prilikom je kazao da na kraju 2018. godine mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatima, te naglasio da su gosti ovogodišnjih Ratkovićevih večeri poezije bili Bojko Lambovski iz Bugarske, Erik Linder iz Holandije, Geri Kembridž iz Škotske, Gi Helminger iz Luksemburga, Dženifer Lin Vilijams iz Amerike, Džoan Argento iz Engleske, Nilton Santiago iz Perua, Piter Mk Keri iz Škotske, Tatjana Danilijanac iz Rusije i pjesnici iz regiona, a centralna figura festivala bio je Don Paterson, jedan od najznačajnijih pjesnika u Evropi.

-U okviru Ratkovićevih večeri poezije uživali smo u fenomenalnom koncertu regionalne muzičke zvijezde Đorđa Davida. Ljubitelji likovnih umjetnosti imali su priliku da vide radove jednog od značajnijih konceptualnih umjetnika ovih prostora – Jusufa Hadžifejzovića. Takođe, na Džez festivalu, koji organizuje ova ustanova, nastupila je čuvena Beti Đorđević i džez muzičari iz Rusije, Austrije i zemalja okruženja. Osim ovoga, realizovali smo brojne književne večeri. Bjelopoljskom Ulicom slobode u 2018, osim pomenutih, prošetale su umjetničke veličine: Božo Koprivica, Sinan Gudžević, Petar Ćuković, Andrej Nikolaidis, Dragoljub Đurićić i mnogi drugi. Takođe, možemo da se pohvalimo i našom izdavačkom produkcijom u ediciji “Književne paralele”, pa smo 2018, između ostalih, štampali i knjige – “San ulice” – Boža Koprivice, Izabranu poeziju Balše Brkovića, “Efekat leptira” – Tanje Kragujević, “Lako prizemljenje”  - Dona Patersona. A ono na šta smo posebno ponosni jeste Almanah 48. Ratkovićevih večeri poezije, štampan na crnogorskom, engleskom i maternjem jeziku pjesnika koji su učestvovali na Ratkovićevim večerima poezije i to predstavlja svojevrstan presjek pjesništva u svijetu. Dakle prošle godine je u Bijelom Polju predstavljena visoka kultura. Afirmisana je crnogorska umjetnost. I još jednom smo potvrdili da smo grad kulture. A kultura je ono po čemu se prepoznajemo, po čemu nas pamte i pominju, kazao je, između ostalog, Musić.

Go to top