U okviru proslave Dana škole “Risto Ratković” u kući Rista Ratkovića promovisan je zbornik literarnih radova učenika ove Škole “Kuća priča”.

- Mi smo juče proslavili 57 rođendan naše Škole, a kako bolje proslaviti već zbirkom radova naših talentovanih učenika. Planirano je da cijeli tiraž od 300 primjeraka bude ponuđen na prodaju, a novac će biti uplaćen nekoj humanitarnoj organizaciji za liječenje djece, kazao je direktor OŠ “Risto Ratković” Sreto  Pavićević.

Dobrodošlicu učenicima, njihovim nastavnicima i roditeljima poželio je direktor JU “Ratkovićeve večeri poezije” Kemal Musić.

- Zbirka proznih radova učenika Osnovne škole „Risto Ratković“ pod naslovom „Kuća priča“, donosi kreativnost i posvećenost i uvodi nas u domaćinsku kuću u kojoj priča i pričanje nemaju kraja. Pristup temi u ovoj zbirci je neposredan, iskren i maštovit, kako to samo djeca umiju. U ovoj zbirci djeca domaštavaju svijet i grade ga onako kako bi oni voljeli da izgleda. Taj svijet je uvijek pun radosti, igre i ljubavi. Zbog toga, valja uroniti u ove priče i posvetiti im se. Jer, one završavaju nedovršeno i grade novo, kazao je Musić.

Da je zbirka plod višegodišnjeg vrijednog rada učenika i nastavnika kazala je i profesorica književnosti Elvira Kurtćehajić. Ona je napomenula da zbirku sačinjavaju 46 radova podijeljenih na šest poglavlja.

- Nadanja, strepnje, slutnje, radovanja i tajne - sve je stalo u ovoj knjizi. Ovakva vrsta kazivanja ima mnogobrojno čitalaštvo, jer je skoro svako od nas u njemu prepoznao jedan dio djetinjih sagledavanja svijeta i događaja obojenih maštom koja starije često zbunjuje svojom bujnošću, kazala je Kurtćehajić

Profesorica Andrijana Marinković je istakla da sa svih stranica zbirke ”Kuća priča” iz odabranih umjetničkih i neumjetničkih tekstova i ilustracija, koje ih nerijetko prate, zrači čarobna svjetlost.

- Čitajući ovu knjigu, vjerujem da će se svaki čitalac bar u nekom dijelu pronaći i shvatiti koliko je bitno s vremena na vrijeme umjeti prizvati dijete u sebi, kazala je Marinković.

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top