Promocija knjige "Istorijski spisi i dokumenta kao dokaz suživota u Crnoj Gori od 1912-1945 godine“, autora Denisa Martinovića, održana je u Kući Rista Ratkovića, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije.

Govoreći o djelu Martinovića,  Adrijan Vuksanović  je kazao da se knjiga između ostalog bavi i problematikom zla, ali daje i odgovor.

- Odgovor bi bio da se na zlo ne suprostavljamo zlim, nego da zlo vraćamo dobrim i zbog toga treba iz prošlosti iznositi svijetle primjere i likove koji su zaboravljeni. Mislim da ova knjiga dobre utvrđuje u svom dobru, a da zle navodi na preispitivanje, kazao je Vuksanović

Istoričar Edin Smailović je kazao da se knjiga bavi suživotom i tolerancijom, koja je, kako je kazao, na cijelom Balkanu u manjini, nešto što je rezervisano samo za one produhovljene i one koji su mogli da prepoznaju dobro u svakom čovjeku.

Autor je istakao da je njegov rodni grad Bijelo Polje bio inspiracija da napiše knjigu o suživotu i toleranciji te da brojna dokumenta, spisi, istorijske činjenice koje je prikupio i objavio, na jedan neobičan način, upućuje na šire razumijevanje istorijskih događaja, kao i to da se budućnost anticipira na osnovama mira i zajedničkog života jednih sa drugima.

- Knjiga se bavi periodom od 1912-1945. Fakti su da je ovo bio nadasve težak period, međutim istoriografija ne treba služiti mobilizacijama za sukobe niti se s njim koristiti za instrumentalizaciju raznih potkusurivanja. Pored istorije koja je zvanična i velika, postoji ona mala, alternativna, skrivena. Zadatak istoričara je da prošlost ne učine jednostranom već da srede ključne činjenice tako da se čuju i drugi glasovi, kazao je Martinović.

Program je vodila Elvira Badžić.  

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top