White Field Jazz Festival, 15. po redu, odražan je u Kući Rista Ratkovića 2. i 3. jula, u organizaciji Javne ustanove ,,Ratkovićeve večeri poezije“ i pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje.

Otvarajući ovogodišnji Džez festival, potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Nermin Bećirović je kazao da se kroz White Field Jazz festival u kontinuitetu ostvaruje multikulturalni dijalog, a Bijelo Polje kao sredina koja i te kako baštini različite kulturne vrijednosti uvijek je spremno da prihvati i podrži ovakve projekte.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić poželio je gostima prijatan boravak u gradu festivala i umjetnosti i podsjetio da su tokom petnaest godina trajanja ove muzičke svetkovine nastupala najveća muzička imena sa prostora bivše Jugoslavije.

PRVI DAN

Prvog dana 15. White Field Jazz festivala u Kući Rista Ratkovića otvorena je izložba fotografija Stefana Vukićevića pod nazivom “Jazz of White field”. Izložbu fotografija koja prikazuje dio atmosfere proteklih manifestacija koje su okupljale zvučna muzička imena sa prostora bivše Jugoslavije otvorio je pomoćnik direktora JU Ratkovićeve večeri poezije Dragić Rabrenović

Prve večeri festivala nastupili su bendovi Akustična terapija, KIRA i Rudlof.

Lider benda Akustična terapija Mirsad Mulić kazao je da rado učestvuju na festivalu White Field koji, kako je istakao, prije svega pruža priliku mladim izvođačima da se prezentuju, ali i da se publici kroz neke moderne dionice približi taj muzički pravac. Sa njim je nastupila i njegova šesnaestogodišnja kćerka Hana koja je svojim vokalom pokazala da se i te kako taj muzički pravac njeguje u njihovom domu.

- Zanima me džez i tek sam počela da ulazim u tu priču. Pored toga volim bluz, pop i rok melodije. Ovaj festival naročito je značajan za nas mlade koji se tek penjemo muzičkim ljestvicama, kazala je Hana.

Grupa Rudolf je po drugi put na White Field Jazz Festivalu, dok se grupa Kira, koju predstavljaju mladi akademski muzičari iz Bijelog Polja, prvi put nastupila na ovom Festivalu.

DRUGI DAN

U okviru 15. White Field Jazz festivala u Kući Rista Ratkovića upriličen je omaž  bubnjaru Dragoljubu Đuričiću. Kroz razgovor sa Edinom Smailoviće, akademski slikar Abaz Dizdarević, pjesnikinja Tanja Bakić i profesor Mirko Jakovljević prisjetili su se velikog umjetnika koji je dao neizmjeran doprinos Džez festivalu u Bijelom Polju i afirmaciji džez muzika. Takođe, naglasili su njegov doprinos cjelokupnoj crnogorskoj kulturi, ali  i kulturi ex Jugoslavije.

Osim Omaža Dragoljubu Đuričiću, Edin Smailović je na promociji knjige „Dirigovana stvarnost: Tragovi ljudskog opstanka“ Abaza Dizdarevića vodio razgovor sa utorom i promotorima Željkom Rutovićem i Radomanom Čečovićem.

Završno veče festivala obilježio je nastup grupe Mikrokozma i violinistkinje Verice Čuljković. Mnogobrojna bjelopoljska publiku u dvorištu Kuće pisca burnim aplauzima pozdravila je nove pjesme grupe Mikrokozma koji su predstavili svoj drugi album „Ulicom slobode“

Vođa Mikrokozme Nikola Tomić je kazao da se rado odazivaju pozivima organizatora te da su 2011. godine upravo na ovom džez festivalu imali svoj prvi javni nastup

- I večeras smo donijeli neke novitete. Naime, nakon pandemije izašao je naš drugi album „Ulicom slobode“ tako da je ovo bila promocija tog novog albuma koji je čekao godinu da ugleda svjetlo dana, kazao je Tomić.

U nastavku večeri publika je sa ništa manje oduševljenja plesala i aplaudirala mladoj violinistkinji Verici Čuljković koja je simbiozom dvije naizgled nespojive melodije, usklađivanjem najnježnijih tonova violine i ritmične moderne elektronske muzike, uspjela da završnicu festivala učini nezaboravnom.

Organizator White Field Jazz Festivala je JU Ratkovićeve večeri poezije, pokrovitelj Opština Bijelo Polje, a medijski sponzor Radio Bijelo Polje.

Manifestacija je održana u skladu sa epidemiloškim mjerama.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top