U organizaciji JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli  i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, u Plavoj sali tuzlanskog BKC-a organizovana je prva bh. promocija izdanja izabranih djela Avda Međedovića, objavljena u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije iz Bijelo Polja.

O kapitalnom izdanju koje objedinjuje četiri djela Avda Međedovića, epskog pjesnika, kojeg je Milman Parry, istraživač i profesor sa Univerziteta Harvard nazvao „balkanskim Homerom” govorili su  prof. dr Mirsad Kunić, prof. dr Sead Šemsović i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić, a moderator promocije bio je Sead Husić.

Izabrana djela čine četiri epa i to Ženidba Smailagić Meha, Osman beg Delibegović, Bećiragić Meho i Ženidba Vlahinjić Alije

-Imali smo mogućnost da objavimo četiri knjige ovako kvalitetno opremljene. Odlučili smo se za dva najduža epa Ženidba Smajilagić Meha i Osman-beg Delibegović i dva najpoetičnija Bećiragić Meho i Ženidba Vlahinjić Alije. Nadamo se da je ovo početak puta izdanja sabranih djela Avda Međedovića, za kojeg je ovdašnja javnost kasno sazanala iako je on veoma značajna kulturološka pojava na našim prostorima. Već postoje intresovanja i drugih ustanova koje bi bile dio tog velikog izdavačkog poduhvata i nadam se da će i druga djela Avda Međedovića uskoro koroz nova izdanja biti dostupna javnosti – kazao je Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije iz Bijelog Polja.

Bogato epsko stvaralaštvo Avda Međedovića, jednog od najvećih epskih stvaralaca uopšte, sakupljeno je u zbirku „The Milman Parry Collection“, koja se čuva na Univerzitetu Harvard. Autor je 1935. godine zabilježio 80.000 Međedovićevih epskih stihova, na osnovu kojih je zasnovao savremenu teoriju usmene književnosti i modernu homerologiju.

Skoro da nema poznatog homerologa koji nije pisao o Međedoviću, dok se na našim prostorima i akademskim krugovima o njemu skoro da nije ništa znalo. Prvo bosansko izdanje Ženidba Smailagić Mehe priredio je prof. Enes Kujundžić 1987. godine za sarajevsku Svjetlost.

– Nastavljač Perijevog rada Albert Bates Lord u svojoj knjizi “The singer of tales” iz 1960. godine, koja se smatra jednom od najznačajnijih knjiga u humanistici u svijetu, za Avda Međedovića kaže da je on naš Homer 20. stoljeća. Tada je to bilo vrlo smjelo, hrabro čak i bogohulno, jer se diralo u temelje evropske civilizacije. Međutim, Parry i Lord imaju značajan naučni kredibilitet  i njihova istraživanja su najbolji odgovor onima koji, čak i u našim krugovima, žele obezvrijediti značaj i vrijednost Avda Međedovića – rekao je prof. dr Mirsad Kunić, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, koji se duži period značajno bavi istraživanjima Milmana Parrya.

Na promociji u Tuzli istaknuto da je Avdo Međedović bio važan za razrješavanja homerskog pitanja na svjetskom nivou, a bilo je govora i o tome šta je pojavom u svjetskim naučnim djelima poremetio u južnoslavenskom odnosu prema usmenoj epici.

- Mi smo uspjeli razvijati usmenu epiku svo vrijeme do kraja 20. stoljeća. Ta količina epske građe je izuzetno velika i ona čeka na istraživanje koje su za nas jako važna, istakao je dr Sead Šemsović, profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Avdo Međedović je rođen 1875. godine u selu Obrov, u blizini Bijelog Polja. Do odlaska u osmansku vojsku gdje je u Solunu završio podoficirsku školu nije imao formalno obrazovanje. Smatra se jednim od najvećih bošnjačkih epskih pjesnika čije su pjesme neprevaziđene po jačini i dužini ispjevanih stihova. Bio je najveći i najtraženiji guslar i narodni pjevač u svom kraju. Umro je 1953. godine.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top