Roman “Pjerova konzerva” Elijasa Rebronje promovisan je u kući Rista Ratkovića, u organizaciji JU “Ratkovićeve večeri poezije”.

O knjizi su govorili prof. dr Redžep Škrijelj, urednik izdanja Sead Husić i autor, dok je moderator bio Edin Smailović, a odlomke iz romana čitala je Madalena Smolović.

- Počastvovani smo što se prva promocija ove knjige održava baš u Bijelom Polju, odakle i potiče Elijas Rebronja. Ovim romanom Rebronja je oslikao današnju književnu scenu kroz razgovor glavnog junaka Ukea, inače automehaničara, i njegovog učitelja Profesora, kroz stilske vježbe i lekcije iz teorije književnosti, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Moderator promocije Edin Smailović je u uvodnom izlaganju istakao da je Rebronjina knjiga posebno važna jer govori o umjetnosti suprostavljanja palanci, te da će nas ova knjiga nasmijati do zuza.

Univerzitetski profesor dr Redžep Škrijelj je primjetio da neobična knjiga koju je napisao sin jednog književnika opovrgava priču da je teško rasti u sjeni velikog drveta, velikog pisca koji je zastupljen u lektiri u više država u regionu. Prema njegovim riječima roman Pjerova konzerva je nastao kao kritika savremenog društva zasnovana na postulatima italijanskog umjetnika Pjera Manconija, koji je kao predstavnik neodadaizma i novo-realističke umjetnosti u želji da pokaže javnosti kako sve može biti proizvod i umjetnost u tom maniru napravio preokret.

Pjerova konzerva prati dvije teme. Jedna je dekonstrukcija pisanja, a druga priča o nastanku Novog Pazara.

- Prije svega, ova knjiga govori o književnosti, a danas obično govorimo o autorima i njihovoj pozicji i tu poziciju roman dekonstruiše. Takođe je bitan što na direktan način pokazuje kako ono što se treba podrazumijevati u književnom svijetu nije književno, a to je vrednovanje teksta, to jest dekonstrukcija drugarskog vrednovanja. Bitan je i jer hrabro i direkto progovara o savremenim pojavama, a to danas nije lako, kazao je Husić.

Elijas Rebronja, autor romana, profesor književnosti i direktor Narodne biblioteke ''Dositej Obradović'' iz Novog Pazara, je izražavajući zadovoljstvo promocijom u Bijelom Polju, istakao da mu je posebno drago što je to u rodnom kraju njegovih predaka od kojih je, kako je rekao, povukao sklonost ka umjetnosti.

- Smatram da gen nosim iz ovih krajeva i smatram sebe Bihorcem. Vjerovatno je tu crtu imao i moj otac i moj djed Iljaz, koji je znao pjevati uz gusle, a mislim da nas je tim genom zarazio Kasum Rebronja, učitelj Avda Međedovića, koji je prvi krenuo da proučava riječi, pojasnio je Rebronja.

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top