White Field Jazz festival, sedamnaesti po redu, završen je nastupom legendarnog Vlatka Stefanovskog i njegovog Tria u velikoj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju. U dva festivalska dana, nastuli su bendovi koji, osim džeza sviraju bluz, etno, ambijentalnu i rok muziku. Osim Vlatko Stefanovski Tria, publici su se predstavili „Kira“ bend, sastavljen od muzičara iz Bijelog Polja, „Mustra orchestre“ iz Travnika (BiH) i MP Trio iz Podgorice. U okviru pratećih programa otvorena je izložba slika akademskog slikara iz BiH Nermina Kozla i promovisana knjiga „Od Đerzeleza do Levenfelda – Eseji o književnom djelu Ive Andrića“ prof. dr Dženana Kosa.

- Ovaj festival ne pravda svoj ugled samo tradicijom dugom sedamnaest godina, nego i stalnim kvalitetom, zbog čega se često može čuti da je bjelopoljski festival uvijek bio avangarda crnogorske džez scene, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, otvarajući 17. White Field Jazz Festival.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je kazao da je Bijelo Polje grad koji je prepoznat po kulturi i njegovanju kulturnih vrijednosti.

- Naš cilj je da predstavimo Bijelo Polje kao destinaciju koja baštini istinske kulturne sadržaje, a Džez festival jeste zbilja jedan nesvakidašnji kulturni događaj. Zato ovaj festival i traje, a mi se trudimo da to održimo i da preko naših gostiju pošaljemo sliku da Bijelo Polje baštini istinske kulturne vrijednosti, istakao je Musić.

PRVI DAN

Prvo veče White Field Jazz Festivala održano je u ambijentu kuće Rista ratkovića. Prva je nastupila “Kira”, i oduševila publiku. Basista  Damir Ćatović ističe da je za njih ovaj Festival veoma važan, jer se ovdje predstavlja dobra muzika, a ujedno je i dobra prilika za mlade muzičare i njihovu afirmaciju.

Nakon Kire, nastupio je brend iz BiH “Mustra Orchestra”. Do sada su objavili dva albuma instrumentalne muzike koja je, prema riječima gitariste Taika Ganića, inspirisana tradicionalnom muzikom naroda Balkana. Uz muzičare koji sviraju svoje instrumente, u tonovima se prepliću i muzičke matrice posebno kreirane za live performans.

- Inspiraciju crpimo iz sevdalinke, ali u našoj muzici ima i uticaja džeza i pop roka i nekih drugih pravaca muzike, što je dobro prihvaćeno i od strane publike. Dosta sviramo po BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj, a po prvi put smo u Crnoj Gori, istakao je Ganić.

U okviru pratećeg programa, prvog dana Festivala, u galeriji Kuće Rista Ratkovića, otvorena je izložba slika bosanskohercegovačkog akademskog slikara Nermina Kozla. Upoznajući prisutne sa biografijom ovog slikara, Edin Smailović je kazao da se Nermin Kozlo aktivno bavi slikarstvom od 1993. godine, te da je do sada imao 23 samostalne izložbe u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Od značajnijih su mu one u Hamburgu, Bremenu, Lübeku i Lüneburgu u Njemačkoj.

- Slikarsko umijeće Nermina Kozla povezano je sa muzikom, pogotovo sa džezom i sevdahom. Slikarstvo ovog umjetnika, na većini platana, govori o životu na ivici imanja i nemanja i teškom prolasku kroz život. Njegovi motivi, samim tim, asociraju na džez koji je iznikao iz teškog života. Teme kojima se bavi izvorni džez, ako se prenesu na naše pondeblje, teme su i umjetnika Nermina Kozla. Ova platna savršeno uklapaju i u ambijent Kuće Rista Ratkovića. Kuća Rista Ratkovića i umjetnost Nermina Kozla sažimaju istoriju, kulturu, umjetnost i način života Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koje su kulturološki veoma blizu, naglasio je Musić.

Pozdravljajući prisutne, autor izložbe Nermin Kozlo istakao je kako je prvi put u Crnoj Gori, te da  mu je izuzetna čast što je njegova izložba prikazana bjelopoljskoj publici.

DRUGI DAN

Iako kiša nije dozvolila da se završno veče održi u dvorištu Kuće Rista Ratkovića, pozitivne utiske publika je odnijela i iz Centra za kulturu, gdje se odvijala još jedna  uspješna ljetnja priča koja promoviše Bijelo Polje, kulturu i kvalitetnu muziku.

- Drago mi je što sam po drugi put na ovom festivalu, a sada dolazima sa jednom mladom ekipom koju čine Ivan Kukić na basu i moj sin Jan Stefanovski na bubnjevima. Jedna vrijedna mlada ekipa koja će uz moje iskustvo sigurno napraviti čudo, jer upravo večeras slavimo stoti concert, kazao je Vlatko Stefanovski.

Stefanovski je kazao da se oslanja na makedonsku tradicionalnu muziku, ali da je sarađujući sa muzičarima sa cijelog Balkana proširio svoje horizonte. 

- Ja nisam počeo kao istraživač etno muzike, počeo sam kao fan rokenrola i tako ću i završiti, i sada pokušavam da spojim ta dva pravca, a koliko sam u tome uspio to će drugi da kažu. Kod džeza glavni princip je sloboda, improvizacija, a ja samo tražim i uzimam ono što mi se sviđa. Mi u velikoj mjeri improvizujemo na našim koncertima i to je ono što je pitanje trenutka i ako ste u dobrom modusu onda se dešavaju čuda, istakao je Stefanovski.

U okviru druge večeri Džez festivala, bjelopoljska publika imala je priliku da posluša i podgorički MP Trio bend. Miladin Mićko Peruničić, vođa sastava, kaže da se služe jezikom improvizacije, te da im primarni cilj nije džez, već traganje za nekim muzičkim uzbuđenjima, što se, kako ističe Peruničić, na festivalima poput ovog, uz druženje i posebni ambijent, i dogodi.

- Dobra prilika da se sretamo sa kolegama iz regiona, da razmijenimo iskustva, energiju, a naročito me raduje što ovo nije klasičan džez festival. Čuli smo u ove dvije noći razne pravce, dobru svirku, naročito etno motive, što mi se jako dopalo, istakao je Peruničić.

U Kući Rista Ratkovića, održana je promocija knjige ,,Od Đerzeleza do Levenfelda – Eseji o književnom djelu Ive Andrića“ prof. dr Dženana Kosa, u okviru 17. White Field Jazz Festivala.

Govoreći o knjizi, profesor književnosti Elijas Rebronja istakao je da je način na koji je Dženan Kos pristupio djelu Ive Andrića stručan i temeljan, te da je svoje zaključke temeljio na osnovu činjenica i napisanog, a nikako na osnovu politizacije stvaralaštva i dnevnih zbivanja.

Pozdravljajući organizatore i sve prisutne, autor Dženan Kos se zahvalio na prilici da govori o esejima koji se tiču djela Ive Andrića. Kos je naveo kako su eseji produkt temeljnog proučavanja djela ovog pisca, te da mu je bilo zadovoljstvo baviti se takvim opusom u cjelini.

- Riječ je o radovima koji su nastali u periodu od deset godina studioznog proučavanja djela Ive Andrića. Zamislio sam da krenem od svog diplomskog. Diplomirao sam i magistrirao na temu Književno djelo Ive Andrića. Onda sam se na doktoratu okrenuo jednom drugom piscu. To je bila zamisao da cijelu svoju profesionalnu karijeru posvetim tom grandioznom djelu, naveo je Kos.

Moderator je bio Edin Smailović, dok je odlomke iz djela poznatog nobelovca čitala Magdalena Smolović.

White Field Jazz Festival organizuje JU ,,Ratkovićeve večeri poezije", pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje.

 

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top