U okviru ovogodišnjeg Refestekona, danas je u Kući Rista Ratkovića predstavljena antologija kratkih priča „Regia fantastica 2“ Tihomira Jovanovića iz Beograda, roman „Ana i sedam robota“ Slobodana Vukanovića, Quest časopis i besjeda „Fantastika u djelima Milenka Ratkovića“ koju je održao akademik Milutin Đuričković iz Beograda.

- Zbirka priča ,,Regia fantastika 2“ je rađena u znak sjećanja na 150 rođendan H.Dž.Velsa, kazao je Tihomir Jovanović, koji je bjelopoljskoj publici i učesnicima Refestikona predstavio i roman ,,Potraga u snovima za nepoznatim Kadatom“, H.F.Lafkrafta.

Takođe, promovisan je i roman ,,Ana i sedam robota“, i Quest časopis, autora Slobodana Vukanovića, koji je je istakao da mnogi junaci u fantastičnim knjigama i flmovima su borci, ali u ovoj knjizi glavni junak je naučni podmladak.

- Stoga ovim putem poručujem mladima da se okrenu nauci i stvaralaštvu, istakao je Vukanović, koji godinama uređuje međunarodni Quest časopis.

Treći segment dešavanja u Kući Rista Ratkovića, u okviru ovogodišnjeg Festivala fantastićne književnosti, podrazumijevao je besjedu ,,Fantastika u djelima Milenka Ratkovića“ akademika Milutina Đuričkovića. On je kazao da fantastika Milenka Ratkovića nije naučna, već folklornog tipa, što znači da je okrenuta istoriji, tradiciji, folkloru, legendama i predanjima, te da pišući o svom zavičaju, Ratković pokazuje kako se fantastično spaja sa realnim i kako ta svakodnevna čudesa iz života mogu da se pretoče u roman, da djeluju uvjerljivo i nestvarno.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Refestikona je Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore i Opština Bijelo Polje, organizator je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizatori su javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije i Centar za kulturu.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top