Mali zbornik narativnih eksperimenata učenika Srednje stručne škole, pod nazivom „Prve priče“, promovisan je sinoć u Kući Rista Ratkovića. U zborniku je zastupljeno 19 priča, čiji su autori učenici trećeg i četvrtog razreda: Sanja Cvijović, Aida Kasumović, Haris Mehonjić, Ema Erović, Kenan Idrizović, Jovana Bulatović i Denisa Avdić.

O zborniku su govorili  Nađa Durković, Kemal Musić i Radoman Čečović. Nađa Durković je kazala da ova knjiga razbija sve stereotipe koji se tiču obrazovanja u Crnoj Gori.

- Smatram da ovo nijesu prvi učenički pokušaji, već zreli radovi. Svaka priča je zaokružena, ima jasnu, dobru temu i utemeljenu ideju.

Mentor Radoman Čečović je podsjetio da je Zbornik nastao na časovima nastave iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, u školskoj 2016/17 godini. On je istakao da tokom osam mjeseca oni su se suočavali sa raznim tehnikalijama u vezi sa formom kratke priče, od toga kako funkcioniše književni lik u datom vremenu, do toga kako se priča završava.

Učenica Ema Erović, čije su tri priče zastupljene u zborniku, kazala je da su uglavnom pisali o tome kako vide temu koja im je zadata, iz kog ugla, kao i da su se svi trudili da ih uklope u svoje okvire kratke priče.

Program večeri je vodio Rafet Mulić, a učenici zastupljeni u zborniku čitali su svoje radove. Mali Zbornik narativnih eksperimenata učenika Srednje stručne škole, objavljen je u izdanju Centra za djelatnosti kulture ,,Vojislav Bulatović Strunjo”, dok je štampanje podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

 

 

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top