Pet učenica Škole kreativnog pisanja, predstavile su sinoć svoje prve kratke priče, u organizaciji Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

Škola kreativnog pisanja ima za cilj da nauči mlade ljude da pišu i stvaraju, a njeni realizatori su JU Ratkovićeve večeri poezije i Srednja stručna škola iz Bijelog Polja.

Direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić kazao je da su polaznici Škole kreativnog pisanja od početka školske godine vrijedno radili, i veoma zrelo pristupili pisanju.

- Polaznici Škole kratke priče ozbiljno su shvatili zadatak uz pomoć profesora Čečovića i Mulića, što dovoljno govori o uspješnosti održavanja ovakvih kurseva, a JU Ratkovićeve večeri poezije će uvijek biti tu da pruži podršku u realizaciji njihovih aktivnosti, istakao je Musić.

Svoje kratke radove predstavile su Irena Madžgalj, Alma Lukač, Rijalda Adžajlić, Jasmina i Dženita Hasković.

- Učenice su naučile da kontrolišu komponente koje su specifične za žanr kratke priče, a to je vrijeme, prostor, radnja i motivacija. Talenat za pisanje jeste potreban, ali do velikih rezultata dolazi se radom i zalaganjem, što sigurno polaznici naše Škole pisanja i posjeduju, istakao je rukovodilac Škole kratke priče Radoman Čečović.

Rijalda Adžajlić kazala je da se jedino pronalazi u pisanju, a da je kurs kratkih priča jedno veliko iskustvo koje će joj koristiti u budućnosti.

Moderator programa bio je profesor Rafet Mulić.

Go to top