Zbirka poezije „Prolaznost” Edina Smailovića, izdanje JU Ratkovićeve večeri poezije“, svrstava u red domaćih pjesnika koji svojim stihom razbijaju ustaljene forme stiha, i koji strofom ispisuju priče, naglasio je književnik Kemal Musić govoreći o ovom književnom prvijencu bjelopoljskog pjesnika.

– Autor je ovu knjigu odredio kao knjigu poezije. A, mogao je, slobodno, reći da je to knjiga kratkih priča, roman, esej, kako god... Jer, pjesme u ovoj knjizi nemaju pravilan stih, nemaju ritam, nisu napisane onako kako se uglavnom pjesme pišu – naglasio je Musić.
Smailovića poezija najviše podsjeća na onu koju piše Čarls Simić, jedan on najznačajnijih pjesnika današnjice, istakao je on.
– Smailovićeva poezija je lišena kitnjavosti, frazeologije i uobičajenih književnih postupaka. Ono što posebno raduje kada je u pitanju poezija ovog autora, jeste to da nije upao u tradicionalnu kolotečinu i već ispričanu priču, već je krenuo u drugom pravcu i stao na mjesto odakle se gleda istini u oči, odakle se realno sagledava svijet i prkosi životu – kazao je Musić.
Direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije” je nakon što je pročitao par izabranih Smailovićevih stihova, zaključio da ovaj pjesnik neobičnog, čak jedinstvenog, stila, u okvirima poetskog realizma, povezivanjem stvarnosti, teži da pored materijalne, dočara i duhovnu stranu. Autor „Prolaznosti” ne zanemaruje mračno naličje života, koje prikazuje, primijetio je Musić, na duhovit način.
– On se u svojim književnim tekstovima istovremeno interesuje i za pojedinca i za kolektiv. Tako nam daje jednu široku društvenu sliku. Zbog toga je ona konstatacija da Edinova knjiga razbija forme i pravila – rekao je Musić zaključivši da je zbirka „Prolaznost” interesantan i kvalitetan doprinos crnogorskoj književnosti.
Književnik Zuvdija Hodžić je naglasio da je „ovo dobra prva knjiga”. Smailović je rođeni pripovjedač, kazao je on, a njegove pjesme su poput kamenčića za mozaik.
– Ovo je knjiga o nama, o palanci, o onome o čemu je pisao Konstantinović u svojoj „Filozofiji palanke”. Edin u svojim stihovima opisuje kao pravi pisac one likove iz našeg svakodnevnog života, koji pomalo podsjećaju i na glavne junake Stanićevih slika – kazao je Hodžić.
Lišeni gotovo svake metafore Smailovićevi stihovi su priče u stihu, „svaka njegova pjesma je jedna slika”, zaključio je Hodžić. Provincija Edina Smailovića je uspavana i učmala, ali pisac ipak ima vjere u budućnost, primijetio je on.
– Ovo je dobra knjiga, Edin je dobar čovjek i dobar pjesnik – zaključio je Hodžić.
Gostima promocije svog književnog prvijenca obratio se i Smailović, ističući da je dobrom kritikom dobio vjetar u leđa za dalji književni rad.
Zbirku „Prolaznost” objavila je JU „Ratkovićeve večeri poezije”, a promociju je organizovao Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Go to top