Zbirka poezije „Prolaznost” Edina Smailovića, izdanje JU Ratkovićeve večeri poezije“, svrstava u red domaćih pjesnika koji svojim stihom razbijaju ustaljene forme stiha, i koji strofom ispisuju priče, naglasio je književnik Kemal Musić govoreći o ovom književnom prvijencu bjelopoljskog pjesnika.

– Autor je ovu knjigu odredio kao knjigu poezije. A, mogao je, slobodno, reći da je to knjiga kratkih priča, roman, esej, kako god... Jer, pjesme u ovoj knjizi nemaju pravilan stih, nemaju ritam, nisu napisane onako kako se uglavnom pjesme pišu – naglasio je Musić.
Smailovića poezija najviše podsjeća na onu koju piše Čarls Simić, jedan on najznačajnijih pjesnika današnjice, istakao je on.
– Smailovićeva poezija je lišena kitnjavosti, frazeologije i uobičajenih književnih postupaka. Ono što posebno raduje kada je u pitanju poezija ovog autora, jeste to da nije upao u tradicionalnu kolotečinu i već ispričanu priču, već je krenuo u drugom pravcu i stao na mjesto odakle se gleda istini u oči, odakle se realno sagledava svijet i prkosi životu – kazao je Musić.
Direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije” je nakon što je pročitao par izabranih Smailovićevih stihova, zaključio da ovaj pjesnik neobičnog, čak jedinstvenog, stila, u okvirima poetskog realizma, povezivanjem stvarnosti, teži da pored materijalne, dočara i duhovnu stranu. Autor „Prolaznosti” ne zanemaruje mračno naličje života, koje prikazuje, primijetio je Musić, na duhovit način.
– On se u svojim književnim tekstovima istovremeno interesuje i za pojedinca i za kolektiv. Tako nam daje jednu široku društvenu sliku. Zbog toga je ona konstatacija da Edinova knjiga razbija forme i pravila – rekao je Musić zaključivši da je zbirka „Prolaznost” interesantan i kvalitetan doprinos crnogorskoj književnosti.
Književnik Zuvdija Hodžić je naglasio da je „ovo dobra prva knjiga”. Smailović je rođeni pripovjedač, kazao je on, a njegove pjesme su poput kamenčića za mozaik.
– Ovo je knjiga o nama, o palanci, o onome o čemu je pisao Konstantinović u svojoj „Filozofiji palanke”. Edin u svojim stihovima opisuje kao pravi pisac one likove iz našeg svakodnevnog života, koji pomalo podsjećaju i na glavne junake Stanićevih slika – kazao je Hodžić.
Lišeni gotovo svake metafore Smailovićevi stihovi su priče u stihu, „svaka njegova pjesma je jedna slika”, zaključio je Hodžić. Provincija Edina Smailovića je uspavana i učmala, ali pisac ipak ima vjere u budućnost, primijetio je on.
– Ovo je dobra knjiga, Edin je dobar čovjek i dobar pjesnik – zaključio je Hodžić.
Gostima promocije svog književnog prvijenca obratio se i Smailović, ističući da je dobrom kritikom dobio vjetar u leđa za dalji književni rad.
Zbirku „Prolaznost” objavila je JU „Ratkovićeve večeri poezije”, a promociju je organizovao Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top