U okviru sedmog regionalnog festivala fantastične književnosti “Refestikon” koji je održan od 1. do 10. juna, u Kući Rista Ratkovića promovisan je roman ,,Nedokazive istine Lameka Ćisuma“ Kemala Musića, o kojem je govorio književni kritičar i pjesnik Radoman Ćečović, koji je kazao da se roman ,,Nedokazive istine“ narativno i ideološki uobličava na tri nivoa.

- Prvi nivo je onaj koji pripada fenomenu priče i pričanja, priče o priči i priče u priči. Drugi nivo pripada pripovjedaču, izbjesnom piscu Lameku Ćisumu, koji kroz svojevrsnu dedaalusovsku asocijativnost smišlja i domišlja sebe, svijet i literaturu. Treći nivo je nivo fantazije ili fatastifikacije objektivne stvarnosti, naveo je Čečović.

Regionalni festival fantastične književnosti “Refestikon” na kreativna način promoviše turističke potecijale Bijelog Polja, i ujedinjuje nas u jednom od brojnih zajedničkih zadataka – kreiranju ambijenta koji će zadovoljiti kulturne potrebe sugrađana, ali istovremeno i pospješiaju ekonomskog poslovanja Opštine kroz uključivanje pećine u turističku mapu regiona, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović pozdravljajući goste Refestikona u Kući Rista Ratkovića, gdje je u nastavku programa odigrana pozorišna predstava ,,Legenda o Vražijim firovima“,  u izvođenju učenika Srednje stručne škole.

U okviru programa VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, u dvorištu Kuće Rista Ratkovića otvorena je likovna izložba „Zmajevi dolaze“, učenika bjelopoljskih osnovnih škola. Više od stotinu radova talentovanih Bjelopoljaca krasi zidove zavičajne kuće našeg pjesnika Rista Ratkovića, a mladi umjetnici grafikom i bojama oživjeli su čudesnog zmaja iz Đalovića pećine.

Doživljaj fantastike, nastavljen je promocijom romana „Petruški zmaj“, Milene Stojanović i „Potomstvo“, Gorana Ćurčića, kao i promocijom knjiga kratkih priča ,,Nešto diše u mojoj torti 7“, i ,,Regia fantastica 4“.

Italijanski festival naučne fantastike, fantazije i horora DEEPCON, takođe je predstavljen u Kući Rista Ratkovića u okviru VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTCON, o kom su govorili Flora Staljano, Đino Lukreci i Vranćesko Verso.

Bijelo Polje je grad netaknute prirode, nemirnih brzaka Lima, pitomih padina i klisura doline Bjelasice, saopštili su profesori Bojana Brajić i Tomislav Tomović, tokom predavanja o prirodnim ljepotama grada pod Obrovom. Oni su gostima iz regiona predstavili prirodne dragulje bjelopoljskog kraja, prezentacijom u Kući Rista Ratkovića.

Promocija knjiga ,,Drame“, autorke Sonje Tomović Šundić, održana je takođe u Kući Rista Ratkovića, u okviru programa VII Regionalnog fesivala fantastčne književnosti REFESTICON.

Razgovor o drami, književnosti i filozofiji sa Sonjom Tomović Šundić vodila je Zagorka Duda Rabrenović, novinarka i dugogodišnja direktorica Radija Bijelo Polja.

Organizator Refestikona je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizatori su JU Ratkovićeve večeri poezije i Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo'', a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

Go to top