Legendarne jugoslovenske grupe, Oktobar 1864. i  Atomsko sklonište nastupiće na trinaestom White Field Jazz festivalu, koji će se 5. i 6. jula održati na gradskom trgu u Bijelom Polju, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije.

Bjelopoljski Džez festival vraća se na staru lokaciju – gradski trg, a ima i drugačiju programsku koncepciju u odnosu na prethodne dvije godine, kada su organizatori pokušali da naprave isključivo džezerski festival.

Na konferenciji, organizatori su kazali da će to biti pravi umjetnički raj u kulturnoj prijestonici sjevera Crne Gore, a najavili su i najbolju kulturnu ponuda do sada, gdje će pored muzičkog programa, u okviru kojeg će nastupiti sjajni muzičari, biti priređeno mnoštvo pratećih sadržaja  - promocije knjiga, javne debate, izložbe.

- Nadamo se da ćemo ovim programom, naročito koncertima grupa Oktobar 1864. i  Atomsko sklonište, vratiti publiku i da ćemo konačno uspostaviti jednu dobru priču, kojom će biti zadovoljni i ljubiitelji džeza, popa, roka, bluza, etno zvuka, svih žanrova, istakao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Pored svima omiljenih jugoslovenskih grupa,  trinaesti White Field Jazz festivalu donosi i ono što je najaktuelnije i najsvježije na  muzičkoj sceni.

- I ove godine nastupiće najbolji i najznačajniji crnogorski džez muzičar Šule Jovović, ovoga puta sa ćerkom Sarom, koja je studentkinja jednog od najznačajnijih svjetskih univerziteta za džez muziku. Imamo i duo - dva akademska muzičara, Borjana Radovića i Miloša Boškovića, to je jedna kombinacija klasičnog izraza i popularnije forme violine i gitare. Nastupiće i crnogorski omladinski gitarski trio, koji čine tri mlada momka koja su završila srednju muzičku školu u klasi Šuleta Jovovića, a jedan od njih je i Bjelopoljac, Filip Miladinović, a i ove godine je sa nama džez muzičar Đorđe Obradović, koji je uvijek tu sa novim repertoarom i uvijek vrlo atraktivan, saopštio je umjetnički direktor festivala Senad Gačević.

On je najavio i nastupe Etno jazz orkestra, grupe „Gospođa, bate“, bjelopoljske Akustične terapije i Miška Plavog.

- Etno jazz orkestar je vrhunski ansambl, nedavno sam imao priliku prvi put da ih čujem, vrhunska svirka u etno zvuku, opremljeni ogromnim muzičkim vještinama. Takođe, u graničnim žanrovima smo i sa malo nestandardnim nazivom grupe „Gospođa, bate“ iz Novog Pazara, zatim regionalna zvijezda Miško Plavi, harmonikaš koji nastupa sa gomilom zvukova koje proizvodi na različitim elektronskim pomagalima i instrumentima, a  ni ove godine nijesmo mogli da preskočimo „Akustična terapiju“, bjelopoljski pop bend, kazao je Gačević.

U okviru pratećeg programa,  u petak, 5. jula, održaće se promocija knjige književnice Tanje Bakić „Brajan Džons i njegov bend“, a zakazano je i otvaranje izložbe slika ukrajinske umjetnice Gane Krivolap.

U subotu, 6. Jula, održava se i javna debata na temu „Afirmacija mladih umjetnika i destinacija", a biće predstavljena  i monografija o White Field jazz festivalu, autora Kemala Musića, direktora Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije“.

Podsjećamo, White Field Jazz festivala u Bijelom Polju organizuje JU Ratkovićeve večeri poezije, uz finansijsku podšku Opštine Bijelo Polje, a u cilju afirmacije i promocije visoke kulture, kvalitetne džez muzike, te promocije turističkih i kulturnih potencijala Bijelog Polja i Crne Gore, izgradnje imidža i  muzičkog ukusa stanovništva.

Go to top