Legendarne jugoslovenske grupe, Oktobar 1864. i  Atomsko sklonište nastupiće na trinaestom White Field Jazz festivalu, koji će se 5. i 6. jula održati na gradskom trgu u Bijelom Polju, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije.

Bjelopoljski Džez festival vraća se na staru lokaciju – gradski trg, a ima i drugačiju programsku koncepciju u odnosu na prethodne dvije godine, kada su organizatori pokušali da naprave isključivo džezerski festival.

Na konferenciji, organizatori su kazali da će to biti pravi umjetnički raj u kulturnoj prijestonici sjevera Crne Gore, a najavili su i najbolju kulturnu ponuda do sada, gdje će pored muzičkog programa, u okviru kojeg će nastupiti sjajni muzičari, biti priređeno mnoštvo pratećih sadržaja  - promocije knjiga, javne debate, izložbe.

- Nadamo se da ćemo ovim programom, naročito koncertima grupa Oktobar 1864. i  Atomsko sklonište, vratiti publiku i da ćemo konačno uspostaviti jednu dobru priču, kojom će biti zadovoljni i ljubiitelji džeza, popa, roka, bluza, etno zvuka, svih žanrova, istakao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Pored svima omiljenih jugoslovenskih grupa,  trinaesti White Field Jazz festivalu donosi i ono što je najaktuelnije i najsvježije na  muzičkoj sceni.

- I ove godine nastupiće najbolji i najznačajniji crnogorski džez muzičar Šule Jovović, ovoga puta sa ćerkom Sarom, koja je studentkinja jednog od najznačajnijih svjetskih univerziteta za džez muziku. Imamo i duo - dva akademska muzičara, Borjana Radovića i Miloša Boškovića, to je jedna kombinacija klasičnog izraza i popularnije forme violine i gitare. Nastupiće i crnogorski omladinski gitarski trio, koji čine tri mlada momka koja su završila srednju muzičku školu u klasi Šuleta Jovovića, a jedan od njih je i Bjelopoljac, Filip Miladinović, a i ove godine je sa nama džez muzičar Đorđe Obradović, koji je uvijek tu sa novim repertoarom i uvijek vrlo atraktivan, saopštio je umjetnički direktor festivala Senad Gačević.

On je najavio i nastupe Etno jazz orkestra, grupe „Gospođa, bate“, bjelopoljske Akustične terapije i Miška Plavog.

- Etno jazz orkestar je vrhunski ansambl, nedavno sam imao priliku prvi put da ih čujem, vrhunska svirka u etno zvuku, opremljeni ogromnim muzičkim vještinama. Takođe, u graničnim žanrovima smo i sa malo nestandardnim nazivom grupe „Gospođa, bate“ iz Novog Pazara, zatim regionalna zvijezda Miško Plavi, harmonikaš koji nastupa sa gomilom zvukova koje proizvodi na različitim elektronskim pomagalima i instrumentima, a  ni ove godine nijesmo mogli da preskočimo „Akustična terapiju“, bjelopoljski pop bend, kazao je Gačević.

U okviru pratećeg programa,  u petak, 5. jula, održaće se promocija knjige književnice Tanje Bakić „Brajan Džons i njegov bend“, a zakazano je i otvaranje izložbe slika ukrajinske umjetnice Gane Krivolap.

U subotu, 6. Jula, održava se i javna debata na temu „Afirmacija mladih umjetnika i destinacija", a biće predstavljena  i monografija o White Field jazz festivalu, autora Kemala Musića, direktora Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije“.

Podsjećamo, White Field Jazz festivala u Bijelom Polju organizuje JU Ratkovićeve večeri poezije, uz finansijsku podšku Opštine Bijelo Polje, a u cilju afirmacije i promocije visoke kulture, kvalitetne džez muzike, te promocije turističkih i kulturnih potencijala Bijelog Polja i Crne Gore, izgradnje imidža i  muzičkog ukusa stanovništva.

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top