U izdanju Javne ustanove “Ratkovićeve večeri poezije” izašla je knjiga  “Do na sami kraj svijeta” prozaiste Safeta Sijarića.

Kroz sudbinu glavnog junaka Hasa Hasanovića, knjiga se suptilno bavi problemom migaracija kojem se ne naslućuje ni početak ni kraj. Priču u snovi čini životna ispovijest jednog od vječnih pečalbara sa goletnih Dinarida, danas još aktuelnija no kad je nastala, (prije nekoliko godina) govori o dugogodišnjem potucanju, “trbuhom za kruhom”, bukvalno od Austrije do Australije, uz stalnu nostalgiju za rodnom grudom i bolnu želju za povratkom, koja je vremenom sve dalje od ostvarenja.

- Bez stabilne adrese na prostorima raskomadane Jugoslavije i bez ikakvih primanja u jednoj gotovo apatridskoj situaciji, dugi niz godina priređujući, “za dinar para”, brda raznih tekstova i knjiga, teško sam nalazio vremena da se ljudski oprostim sa ovim za moj kapacitet preobimnim rukopisom. Beskrajno sam zahvalan, na velikodušnoj podršci, Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i direktoru Safetu Kurtagiću, kao i direktoru “Ratkovićevih večeri poezije”, cijenjenom kolegi po peru, Kemalu Musiću za zdušni podsticaj u teškim trenucima kad mi je ovaj spisateljski projekt postajao već “Skadar na Bojani”, kaže Safet Sijarić.

Književnik i publicista Fehim Kajević kaže za ovu pripovijest da je riječ o živom dokumentu  o onome što nas se  tiče i dotiče.

- Rukopis  Safeta Sijarića „Do na sami kraj svijeta”, književno je djelo nesumnjive vrijednosti i epske širine, napisano u formi pozamašne životne priče čovjeka iz našeg naroda, vječnog nomada Hasa Hasanovića. To je prije svega jedan živi dokument o onome što nas se danas ponajviše tiče i dotiče – o decenijama aktuelnom problemu opstanka naciona na svom tlu i o njegovom dramatičnom osipanju po bijelom svijetu, uz potucanje „od nemila do nedraga”, a sve na očigled ravnodušne evropske političke javnosti. Stoga bih se usudio ocijeniti kako ne pokušati ovakvom jednom tekstu pripisati određenu važnost– značilo bi upravo svojevrsno pridruživanje spomenutom ravnodušju, kaže Kajević, dok književnica mr. sc. Misera Suljić-Sijarić ističe da na prvi pogled knjiga daje dojam avanturističkog romana, ali zapravo tematika knjige je i duboko socijana i zato nas se tiče i dira u naše emocije.

- Ova nadasve zanimljiva knjiga,pisana u formi istinite ispovijesti glavnog junaka Hasa Hasanovića, bavi se vrlo aktuelnom tematikom odlaska u svijet „da zaradiš koji dinar kako bi se što prije vratio u svoj kraj” te sna da jednog dana počne sa lakšim životom, zapravo je priča o sudbini koja te tako zavede da se potpuno zaglibiš u materijalne probleme iz čije se močvare nije lako izvući. Iako ova pripovijest prati život bošnjačkog čovjeka koji se jedanput, silom prilika, još kao dječak, pokrenuo iz svoje postojbine, priča je i o tome da je u tom slučaju čovjek prisiljen da vječno pečalbari. A što je dalje od kuće – život ga lakše povuče nekim samo njemu poznatim tokovima, pa je zato na neki način ovo i knjiga koja upozorava da čovjeku otrgnutom od svojih korijena malo šta se da planirati, jer se tada kao jedinka teško odupire vjetrovima koji ga nose, istakla je Suljić - Sijarić.

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top