U izdanju Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije“ iz štampe je izašla knjiga „Gorska bašta“ književnice Blage Žurić i likovne umjetnice Tijane Gordić.

Ova knjiga predstavlja literarno – likovni spoj prirodnih karakteristika Crne Gore. Bajkoviti svijet ove knjige provodi nas kroz sve crnogorske opštine i upoznaje sa biljkama karakterističnim za podneblje naše domovine. Slikom i riječju svjedoči o ljepotama crnogorskim.

Blaga Žurić smatra da priroda daje ljudskom životu finu začudnost i uzvišene emocije, a Crna Gora je sazdana od prirodnih ljepota.

- Nekada, veoma davno, nastala je legenda o vilama koje su cvijet iz prirode poklonile gradovima Crne Gore. U znak sjećanja na ta čarobna vremena, ljudi iz gradova prisvojiše darovni vilinjski cvijet kao svoj zaštitni znak. I tako je svaki crnogorski grad od svakoga zla zaštićen darovnom biljkom – za vjeki vjekov, kazala je Žurić.

Tijana Gordić uspjela je da na najbolji način, likovnim jezikom, opiše biljke karakteristične za crnogorske opštine.

- Nadam se da će čitaoci uživati u cvijetnim pejzažima, makar onoliko koliko sam ja uživala dok sam ih slikala, kazala je Gordić.

Realizaciju ove knjige pomogli su Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ i Radio Bijelo Polje. Stručni odabir bilja uradio je Danijel Vincek.   

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top