U okviru obilježavanja 50. godina Ratkovićevih večeri poezije, objavljena su sabrana djela Rista Ratkovića u četiri knjige: Lim (poezija); Nevidbog (roman); Priče i Zoraj (drama). Urednik izdanja i direktoro JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić kaže da su sabrana djela Rista Ratkovića - sabrana djela onoga koji ih je pisao između života i smrti. „Između imanja i nemanja. Između realnosti i imaginacije. Sabrana djela Rista Ratkovića, obimom ne velika, ali snagom se do neba uzdižu. Zalaze u limske brzake, Atlantski okean, Sredozemno more, Volgu i Savu. Objedinjuju pijesak pustinje i surovost planine“.

- Danas, na pola vijeka Ratkovićevih večeri poezije objavljujemo sabrana djela Rista Ratkovića - Lim (poezija); Nevidbog (roman); Priče (proza) i Zoraj (drama). Cijeli svoj život, Ratković je posvetio riječima. Mi danas, živimo riječ našeg pjesnika. Poetsku riječ. Riječ koja se čuje na Istoku i na Zapadu, na Sjeveru i na Jugu. Pola vijeka Ratkovićevih večeri poezije, pola je vijeka sažimanja svjetova, sažimanja kultura, objedinjavanja vrijednosti, ukrštanja poetika. Ove godine, po pedeseti put, sveobuhvatno doživljavamo shvatanje života i svijeta. Učvršćujemo naše temelje na promišljenostima i saznanjima, sve u cilju njegovanja stvaralaštva i umjetničkog oblikovanja pojedinca i kolektiva, sa ambicijom da to bude znak prepoznavanja vrijednosti i suvi pečat na bogatoj crnogorskoj umjetničkoj sceni, kazao je Musić, naglašavajući da uz pedesetogodišnjicu Ratkovićevih večeri poezije sabrana djela Rista Ratkovića su podsjećanje na pjesnika, na odgovornost prema umjetnosti, na odgovornost pamćenja.

- Osim toga, podsjećaju i na odgovornost prema čitanju, jer ova sabrana djela čuvaju o ljepoti san, kaže Musić.

Izdavački savjet ovog izdanja činili su Dragica Milić, Petar Smolović, Abaz Dizdarević, Ljupče Ratković, Sreten Perović, Pavle Goranović, Sonja Tomović Šundić, Dragić Rabrenović, Borislav Jovanović, Nemša Omerhodžić i Izet Erović. Pogovor za knjigu "Lim" napisao je akademik Pavle Goranović, predgovor za "Nevidbog" akademik Sreten Perović, pogovor za "Priče" mr Dragić Rabrenović i pogovor za dramu "Zoraj" prof. dr Sonja Tomović Šundić.

 

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top