U okviru manifestacije “Dani dijaspore-iseljenika” u Kući Rista Ratkovića održano je veče poezije, muzike i likovnog stvaralaštva.

Prisutne je u ime grada domaćina pozdravio potpredsjednik Opštine Ernad Suljević koji je kazao da "Dani dijaspore" treba da pruže mogućnost za međusobne susrete, ali i dogovore kako dalje da razvijamo i unapređujemo našu saradnju,te sačuvamo od zaborava običaje i tradiciju naroda na ovim prostorima.

VD direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Seid Hadžić, kazao je da su Bijelo Polje i okolni gradovi oduvijek bili stjecište umjetnika, ali i rasadnik intelekta, odakle su se diljem svijeta “raspršili” velikani pisane riječi .On je podsjetio na ljude koji su stvarali izvan svog zavičaja i svojim djelima doprinijeli da se Bijelo Polje uzdigne na mapi kulturnih dešavanja poput Avda Međedovića, Rista Ratkovića, Miodraga Bulatovića, ali da su Lim i okolina bili inspiracija Milovanu Đilasu, Mihailu Laliću,Rifatu  Burdžoviću –Tršu, Muhamedu Mulu Musiću.

Na pjesničkoj večeri nastupili su Marin Čaveliš, Aleksandra Čvorović, Faiz Softić, Lena Ruth Stefanović, Biljana Ampovska Obradović, Ferid Muratović, Nadija Rebronja, Mirsada Bibić Šabotić, Željko Sekulović, Dragoslav Dedović, Selma Skenderović, Enver Muratović, Rajko Joličić, Ljubica Katić i Momčilo Zeković Zeko. U galeriji Kuće Rista ratkovića, slike su izložili Zvonko Pavličić, Momir Knežević, Petar Nikčević, Skender Bajrović, Petar Vujoševića i Zake Prelvukaj, koji su donirali po jednu svoju sliku u korist JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju”Tisa” u, a slike su kupili Hilmija Franca, Hajriz Brčvak, Hasan Ramović i Opština Bijelo Polje u iznosu od 2,5 hiljade eura.

Veče je upotpunio i nastup gitarskog dua Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića.

Utemeljivač manifestacije “Dani dijaspore - iseljenika” je Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima  u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top