U kući Rista Ratkovića, u organizaciji JU “Ratkovićeve večeri poezije”, otvorena je izložba slika „Lavirint duše“ akademskog slikara Mirka Dragovića.

Otvarajući izložbu, rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović kazao je da su Dragovićeve slike sastavljene iz mnoštvo dijelova obojenih različitim bojama gdje je  autor pokušao da dešifruje tajne vlastite duše.

- Slike iz ciklusa Lavirint duše su umjetnikova kreacija stvorena dok je istraživao sve kutke onoga što zovemo ja.Svaka duša na ovom svijetu je kompleksna a posebno je kompleksna umjetnikova duša. To se jasno vidi iz nijansi boja i ispreplijetanosti motiva na slikama. Ali, takođe, ove slike govore i o svima nama, o tome da se mijenjamo da smo prolazni, da se smjenjuju lijepi i teški momenti, ali i da život nije crno-bijel, već je upravo takav kao Mirkove slike-sastavljene iz mnoštva djelova i obojene stotinama nijansi različitih boja, kazao je Smailović.

Dragović je istakao da je ciklus slika nastao kao izraz ljudskih stanja svijesti, te da kroz slike pokušava da prenese odnose  ljudi i prirode.

- Ja bih volio da odnosi među ljudima budu bolji, da je svijet ljepši i šareniji, a to nam je sada najpotrebnije. Kroz slike pokušavam da kažem da čovjek treba da ostane čovjek i da ljubav treba da bude vodilja svima nama, kazao je autor.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je kazao da izložba predstavlja kontinuitet kvalitetne likovne priče koju Ustanova realizuje ove godine.

- U likovnu priču, započeli smo kolektivnom izložbom fotografija “Ljudska prava kroz objektiv mladih Roma”, onda je uslijedila izložba slika “Očekivanje nemogućeg” Kaltrine Hoti, izložba umjetničkih fotografija “Jazz Of White Field” tefana Vukićevića, izložba slika “Axis mundi” Amine Ademagić, kolektivna izložba Momira Kneževića, Zvonka Pavličića, Skendera Bajrovića, Petra Vujoševića i Pera Nikčevića. Umjetničku priču nastavili smo na 51. Ratkovićevim večerima poezije izložbama “Himna čovjeku” Tatjane Burzanović i izložbom slika Đeljoša Đokaja – jednog od najvećih crnogorskih slikara. Izložba slika Mirka Dragovića je nastavak te kvalitetne likovne price koju su Ratkovićeve večeri poezije imale tokom ove godine, istakao je Musić.

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top