U kući Rista Ratkovića, u organizaciji JU “Ratkovićeve večeri poezije”, otvorena je izložba slika „Lavirint duše“ akademskog slikara Mirka Dragovića.

Otvarajući izložbu, rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović kazao je da su Dragovićeve slike sastavljene iz mnoštvo dijelova obojenih različitim bojama gdje je  autor pokušao da dešifruje tajne vlastite duše.

- Slike iz ciklusa Lavirint duše su umjetnikova kreacija stvorena dok je istraživao sve kutke onoga što zovemo ja.Svaka duša na ovom svijetu je kompleksna a posebno je kompleksna umjetnikova duša. To se jasno vidi iz nijansi boja i ispreplijetanosti motiva na slikama. Ali, takođe, ove slike govore i o svima nama, o tome da se mijenjamo da smo prolazni, da se smjenjuju lijepi i teški momenti, ali i da život nije crno-bijel, već je upravo takav kao Mirkove slike-sastavljene iz mnoštva djelova i obojene stotinama nijansi različitih boja, kazao je Smailović.

Dragović je istakao da je ciklus slika nastao kao izraz ljudskih stanja svijesti, te da kroz slike pokušava da prenese odnose  ljudi i prirode.

- Ja bih volio da odnosi među ljudima budu bolji, da je svijet ljepši i šareniji, a to nam je sada najpotrebnije. Kroz slike pokušavam da kažem da čovjek treba da ostane čovjek i da ljubav treba da bude vodilja svima nama, kazao je autor.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je kazao da izložba predstavlja kontinuitet kvalitetne likovne priče koju Ustanova realizuje ove godine.

- U likovnu priču, započeli smo kolektivnom izložbom fotografija “Ljudska prava kroz objektiv mladih Roma”, onda je uslijedila izložba slika “Očekivanje nemogućeg” Kaltrine Hoti, izložba umjetničkih fotografija “Jazz Of White Field” tefana Vukićevića, izložba slika “Axis mundi” Amine Ademagić, kolektivna izložba Momira Kneževića, Zvonka Pavličića, Skendera Bajrovića, Petra Vujoševića i Pera Nikčevića. Umjetničku priču nastavili smo na 51. Ratkovićevim večerima poezije izložbama “Himna čovjeku” Tatjane Burzanović i izložbom slika Đeljoša Đokaja – jednog od najvećih crnogorskih slikara. Izložba slika Mirka Dragovića je nastavak te kvalitetne likovne price koju su Ratkovićeve večeri poezije imale tokom ove godine, istakao je Musić.

 

BORČE PANOV, POEZIJA

Borče Panov je savremeni makedonski pjesnik, dramski pisac, prevodilac i esejista. Rođen…
maj 20, 2024

Tatjana Zeković - POLIPTIH

Rođena u Podgorici 1968.godine. Završila je odsjek za francuski jezik i književnost na…
maj 02, 2024

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top