Povodom obilježavanja Međunarodnog dana romskog jezika, U Kući Rista Ratkovića održana je manifestacija ,,Jezik jednog naroda je narod", u organizaciji nevladinih organizacija Romski klub kulture, Romi sa sjevera i Romski pokret u saradnji sa NVU Klub kulture i JU ,,Ratkovićeve večeri poezije“.

Cilj manifestacije ,,Jezik jednog naroda je narod” je promocija romskog jezika, a na ovaj način organizatori, kako su saopštili, žele da podstaknu širu zajednicu da se uključi u proces integracije Roma.

U ime organizatora prisutnima se obratila predsjednica NVO ,,Romski klub kulture“ Rozana Božović, koja je kazala da je Međunarodni dan romskog jezika prvi put obilježen 5. novembra 2009. godine.

- Ovaj datum se obilježava sa ciljem njegovanja i očuvanja jezika, kao važnog činioca identiteta romskih zajednica, koji je uz romsku kulturu sastavni dio istorije zemalja u regionu. Danas se često govori i o njegovoj ugroženosti, zbog čega je realizovanje ovakvih programa od izuzetnog značaja za nas. Mi smo danas srećni jer već drugu godinu zaredom obilježavamo ovaj važan dan. To nas čini jako ponosnim i jednakim sa drugim narodima, istakla je Božović.

O značaju jezika  govorila je psihološkinja Mernisa Mustajbašić, koja je kazala da je jezik oduvijek bio jedan od najvećih fenomena čovjekovog života, dok je o uspjesima Roma govorila predsjednica NVO ,,Romi sa sjevera“  Zineta Selimović

- Ranijih godina nijesmo mogli ni zamisliti da ćemo ovako obiležiti ovaj važan datum. Tokom samo tri godine realizovali smo veliki broj programa za Rome, i zato smo jako srećni i ponosni, a sve to ne bi uspjeli bez podrške većinske zajednice. Hvala što dijelite sa nama sate i dane zajedničke borbe da nam bude bolje,i jeste nam bolje. Mi ćemo uspjeti jer imamo prijatelje, imamo vas, istakla je Selimović, čiji je prevod sa romskog jezika kazivala Maida Selimović.

Ljepotu romskog jezika kroz stihove su predstavile Elma Šahman i Sanja Selimović, kao i učenice Osnovne škole ,,Pavle Žižić“ Bojana i Laura Selimović. U muzičkom dijelu programa predstavila se mlada Farizada Selimović, uz klavirsku pratnju učenika Srednje stručne škole Damira Idrizovića.

Program ,,Jezik jednog naroda je narod“ pripremile su Zineta Selimović, Elvira Selimović, Elma Šahman, Tanja Selimović, Sanja Selimović, Rozana Božović, Ivana Selimović, Paola Božović, kao i mlade Romkinje Bojana Selimović, Laura Selimović i Farizada Selimović.

 

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top