U susret najznačajnijem Prazniku u savremenoj istoriji Crne Gore – Danu nezavisnosti, Knjižara «Karver», Sekeretarijatim za kulturu i sport Glavnog grada, JU Ratkovućeve večeri poezije, Bijelo Polje, Nacionalnom bibliotekom Crne Gore  Đurđe Crnojević i Centar za razvoj kulture manjina organizuju program “21. maj – Nezavisnost - Crnogorska kultura, tradicija i život”,  koji će se održati u petak 20.maja  2022. godine  s početkom u 18 časova ispred objekta Banja u Podgorici.

U programu će učestvovati Jasna Tatar Anđelić, profesor francuskog jezika i književnosti, Univerzitet Crne Gore, mr Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Salko Luboder, direktor  Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Varja Đukić, direktorica knjižare Karver.

- Jedna od najvećih vrijednosti Nezavisnosti države Crne Gore, izglasana na Referendumu 2006. godine,  svakako je otklon od nacionalizma, koji je poziv na kulturu zajedničkog života, vrijednosti crnogorske tradicije i građanskog  života, otpora dominaciji, borbi za nezavisnost u cilju očuvanja sopstvene kultre i  života. Već postojeće presudno važne, jedinstvene institucije institucije kulture u Crnoj Gori koje baštine tradiciju stvaralaštva i neprekidno arhiviraju, prezentiraju djela savremenih stvalaca,  razvijaju specifičan, jedinstven model prezentacije naslijeđa i neprekidno komuniciraju sa kulturama zemlja u okruženju i svijetu. Zbir sadejstva savremenika - stvaralaca u oblasti književnog, likovnog, muzičkog djela i institucija koje baštuine arhivsku građu, objavljuju djela klasika i savremenika - svjedoče o kapacitetima koji su daleko najvrijedniji prilog savremenoj istoriji nakon 21. maja, a ujedno i najveći garant očuvanja nezavisnosti, saopštili su organizatori.

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top