Učenici osmih razreda OŠ „Risto Ratković“ iz Bijelog Polja, sa profesoricom Elvirom Kurtćehajić, obišli su rodnu kuću Rista Ratkovića, u okviru nastavne jedinice „Naučno popularni tekstovi i život poznate ličnosti – saradnja sa lokalnom zajednicom“.

O piscu prvog modernog crnogorskog romana „Nevidbog“ Ristu Ratkoviću, njegovom književnom djelu i biografiji učenicima je govorio direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ Kemal Musić, koji je podsjetio da je Risto Ratković rođen u Bijelom Polju 1903. godine i da je kroz školovanje u Novom Pazaru, Beogradu, te diplomatsko službovanje u Kairu, Lilu i Egiptu uvijek sa sobom nosio svoj zavičaj i kroz stihove mu se vraćao.

- Zbirku „Mrtve rukavice“ objavio je 1927. Zatim poemu „Leviatan“, pa knjigu skica o savremenicima „Ćutanja o književnosti“, da bi 1929. objavio dramu „Zoraj“. Ljubav Rista Ratkovića i Katarine Ljubinković – Kajke možda je jedina sreća u pjesnikovom životu. Kajkina smrt 15. juna 1931, prekinula je sreću. Nakon Kajkine smrti Risto Ratković živi samo u svijetu literature. Godine 1933. izlazi roman „Nevidbog“. Prvi moderni crnogorski roman. Risto postaje službenik Ministarstva spoljnih poslova i 1938. dobija namještenje u diplomatskom predstavništvu u Lilu u Francuskoj. U Egiptu, u Garnizonskom bataljonu u Kairu, našao se 1940, ispričao je Musić.

Pošto su učenici tražili da čuju neku anegdotu o Ristu Ratkoviću, Musić je ispričao slučaj sa Milovanom Đilasom koji je tražio od Rista ratkovića da mu donese kofere iz Rusije.

- Pred povratak iz Moskve, Milovan Đilas je zamolio Rista da mu ponese dva kofera u Beograd. U međuvremenu, Risto se razbolio. Od Đilasa su stizali telegrami. Jedan, pa drugi. Kad se konačno našao u Beogradu, kod pjesnika je došao jedan major i prenio mu Đilasovo naređenje da mu donese kofere. “Ako je naredio, nek sam dođe da ih uzme – rekao je Risto Ratković”.

Profesorica Kurtćehaijić je da je veoma bitno to što su učenici naučili kako da razlikuju biografiju od naučno – popularnog teksta.

- Musić ih je pored biogradskih podataka upoznao i sa anegdotama koje su pratile Ratkovićev život, kazala je profesorica Kurtćehajić.

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top