Regionalna pjesnička konferencija na kojoj su pored Ratkovićevih večeri poezije predstavljeni i festivali iz Smedereva, Mostara i Struge, održana je danas u Kući Rista Ratkovića.

- Saradnjom i povezivanjem pjesničkih manifestacija, a u okviru IPA projekta “Kultura za Evropu, Evropa za kulturu”, želimo da damo doprinos razvoju ovog književnog pravca i da razmjenom iskustava unaprijedimo festivale, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

- JU Ratkovićeve večeri poezije potpisala je 2013. godine Sporazum o saradnji sa književnim manifestacijama u regionu, a današnja koneferencija predstavlja i zvanični početak njegove realizacije. Takođe, u okviru tog projekta izdali smo Zbornik, u kojem su objavljeni radovi o festivalima, a koji će ostati kao trag naše saradnje, kazao je Musić.

On je podsjetio da je 1970. godine pokrenut festival Ratkovićeve večeri poezije, u čast velikog pjesnika Rista Ratkovića, koji je nesumnjivo ostavio dubok trag u poeziji ondašnje Jugoslavije.

- Ratkovićeve večeri poezije u vrijeme svog nastajanja imale su za cilj da kao mjesto susretanja stvaralaca i njihovih aktuelnih poetika budu jedinstveno mjesto valorizacije naše književne scene. Festival sada ima međunarodni karakter, okuplja najreferentnije pjesnike i književnike iz zemlje i regiona. U okviru naše pjesničke manifestacije dodjeljuje se nagrada “Risto Ratković” za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a takođe se dodjeljuje i nagrada Ratkovićeve večeri poezije za pjesnike do 27 godina, a sve u želji da popularizujemo poeziju i afirmišemo stvaralaštvo naročito mladih stvaraoca, naglasio je Musić.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije istakao je da će i ovogodišnji festival nastaviti svoju misiju, a najavio je i bogat kulturno-umjetnički program.

- Na 47. Ratkovićevim večerima poezije gost-država će biti Narodna Republika Kina, a iz te zemlje predstaviće se četiri pisca i pjesnika. Vid promovisanja poezije koji uključuje povezivanje različitih umjetničkih disciplina i ove godine će se nastaviti. Publika će imati priliku da poeziju doživi kroz pozorišnu djelatnost, naime, biće prikazana predstava “Malo o duši”, scenske igre po knjizi poezije “Trenutak”, nobelovke Vislave Šimborske, koju je adaptirala Varja Đukić. Takođe, planiran je program “Poetika zemlje-Moja Crna Gora”, koji na izuzetno važan i kreativan način prezentira djela savremene crnogorske književnosti, saopštio je Musić.

Na današnjoj Regionalnoj pjesničkoj konferenciji predstavljen je i festival Smederevska pjesnička jesen, o kojem je govorio Dobrivoje Stanojević.

- Pjesnički festival u Smederevu, pokrenut po ideji pjesnika Rista Vasilevskog, zasnovan je 1970. godine. Festival je u proteklih 46 godina okupio više hiljada pjesnika iz svih krajeva svijeta, a programe je pratilo više od 200 hiljada posjetilaca, što svakako govori o značaju i uspjehu ove manifestacije. Na festival Smederevska pjesnička jesen dodjeljuje se veliki broj nagrada, kao što je Zlatni ključić, Zlatna struna, Zmaj Ognjeni Vuk, Smederevski Orfej, nagrada “Zlatko Krasni”, ali je svakako najznačanija Zlatni ključ Smedereva, koja se dodjeljuje pjesnicima svijeta od 1986. za pjesnički opus, naveo je Stanojević.

Uspostavljanjem saradnje dolazi do stvaranja pozitivnog rivaliteta, što je svakako od velike važnosti za kvalitetniju organizaciju festivala, zaključio je on.

Festival Šantićeve večeri poezije, koji ima bogatu i dugu tradiciju, predstavio je Elvedin Nezirović, koji je ukazao i na određene probleme, koji nažalost pogađaju ovu manifestaciju, a koji se odnose na politička uplitanja u kulturna zbivanja.

- Ideja o pokretanju poetske priredbe Šantićeve večeri poezije rodila se 1968. – u godini, dakle, kada je Mostar obilježavao stogodišnjicu pjenikovog rođenja. Već u maju mjesecu naredne godine, po prvi put je organizovana manifestavija pod tim nazivom, koja će vrlo brzo prerasti u važan kulturni događaj festivalskog karaktera. Manifestacija je od prve svoje zamisli imala za cilj da prezentuje i afirmiše književna i umjetnička imena sa prostora nekadašnje SFRJ. Sada u Mostaru postoje dva festivala sa identičnim nazivom, koja u svom kulturološkom prefiksu predstavljaju dva različita svijeta, dva oprečna društvena koncepta, odnosno dva različita pogleda ne samo na Šantića, nego i na književnost i kulturu uopšte, pojasnio je Nezirović, iskazujući nezadovoljstvo trenutnim stanjem.

Umjetnički direktor festivala Struške večeri poezije, Slave Đorđo Diomski, nije bio u prilici da prisustvuje današnjoj konferenciji, pa je njegov tekst o manifestaciji pročitao rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović.

- Struške večeri poezije, prema mnogim stručnjacima za ovu temu, najstariji je poetski Festival u svijetu koji se održava u kontinuitetu. Počeci su vezani za proslavu 100 godina od objavljivanja Zbornika makedinskih narodnih pjesama brace Miladinovic (objavljen 1861.), a sledeće 1962. na inicijativu nekoliko makedonskih pisaca i intelektualaca rodila se ideja da de svake godine u Strugi održava poetski festival. Ovaj festival postao je neka vrsta modela mnogih, ne samo evropskih, nego i vanevropskih manifestacija, istog ili sličnog profila. Struške večeri poezije najprepoznatljiviji su makedonski brend u svijetu, koji slavi vječnost tri ljudske vrijednosti – ljubav, vjeru i prijateljstvo, navodi se u tekstu.

Regionalna pjesnička konferencija održana je u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i NVO “Stihom govorim”, a uz saradnju sa bibliotekom iz Prijepolja.

 

Radio Bijelo Polje

Go to top