Mali zbornik narativnih eksperimenata učenika Srednje stručne škole, pod nazivom „Prve priče“, promovisan je sinoć u Kući Rista Ratkovića. U zborniku je zastupljeno 19 priča, čiji su autori učenici trećeg i četvrtog razreda: Sanja Cvijović, Aida Kasumović, Haris Mehonjić, Ema Erović, Kenan Idrizović, Jovana Bulatović i Denisa Avdić.

O zborniku su govorili  Nađa Durković, Kemal Musić i Radoman Čečović. Nađa Durković je kazala da ova knjiga razbija sve stereotipe koji se tiču obrazovanja u Crnoj Gori.

- Smatram da ovo nijesu prvi učenički pokušaji, već zreli radovi. Svaka priča je zaokružena, ima jasnu, dobru temu i utemeljenu ideju.

Mentor Radoman Čečović je podsjetio da je Zbornik nastao na časovima nastave iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, u školskoj 2016/17 godini. On je istakao da tokom osam mjeseca oni su se suočavali sa raznim tehnikalijama u vezi sa formom kratke priče, od toga kako funkcioniše književni lik u datom vremenu, do toga kako se priča završava.

Učenica Ema Erović, čije su tri priče zastupljene u zborniku, kazala je da su uglavnom pisali o tome kako vide temu koja im je zadata, iz kog ugla, kao i da su se svi trudili da ih uklope u svoje okvire kratke priče.

Program večeri je vodio Rafet Mulić, a učenici zastupljeni u zborniku čitali su svoje radove. Mali Zbornik narativnih eksperimenata učenika Srednje stručne škole, objavljen je u izdanju Centra za djelatnosti kulture ,,Vojislav Bulatović Strunjo”, dok je štampanje podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

 

 

Go to top