Risto Ratković je nesumnjivo ostavio dubog trag u poeziji ondašnje Jugoslavije. Kako poezijom i time što je pisac prvog modernog crnogorskog romana, tako i svojim teškim životom. Međutim, kao što to biva, tek nakon smrti počela je da se vrednuje poezija Rista Ratkovića. Rodni kraj, svjestan literarne veličine Rista Ratkovića, postavio je njegovu bistu u gradskom parku koji je tada dobio ime „Ristov park“, a danas se zove „Park pjesnika“, jer su se Ristu, na obali Lima, pridružili Ćamil Sijarić i Miodrag Bulatović. Pokrenute su Ratkovićeve večeri poezije 1970. godine u čast velikom pjesniku. Danas ovi susreti imaju međunarodni karakter. Dodjeljuje se Nagrada „Risto Ratković“ za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i prva, druga i treća Nagrada Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina.

Na prvim Ratkovićevim večerima poezije učestvovali su Ćamil Sijarić, Desanka Maksimović, Brana Petrović, Radonja Vešović i drugi značajni pisci, dok su prvi strani pisci bili Vijeslav Rustecki i Zigimund Stoberski iz Poljske, Ana Lisovska iz Letonije i Đakomo Skoti iz Italije. Potom su masovnije dolazili pisci iz Rusije, Amerike, Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Alžira, Kipra, Mađarske, Poljeske, Norveške... Na prvim Ratkovićevim večerima poezije nagrađeni su mladi pjesnici Dragomir Šoškić, Dragomir Brajković i Valerija Primožić, a žiri su činili Radonja Vešović, Sreten Perović, Velimir Milošević, Husein Bašić i Ljubisav Milićević.

Tokom posljednje decenije 20. vijeka Ratkovićeve večeri poezije su obogaćene simpozijumima koji su bili posvećeni književnom stvaralaštvu i jednom dijelu književno teorijskih i naučnih pristupa tumačenju književnog djela.

Koncepcijske novine u Ratkovićeve večeri poezije unijete su 2002. Tadašni ministar kulture Branimir Popović rekao je da su RVP u vrijeme svog nastajanja imale za cilj da kao mjesto susretanja stvaralaca i njihovih aktuelnih poetika budu jedinstveno mjesto valorizacije naše književne scene.

- Dugo godina je ovaj cilj i ostvarivan. Ovogodišnje RVP unose niz novina u namjeri da se pronađe moderniji i funkcionalniji način za predstavljanje književnog stvaralaštva[1], kazao je tada ministar Popović.

Od te 2002. godine Ratkovićeve večeri poezije kreću uzlaznom putanjom. Savremena pjesnička riječ biva sve prisutnija, a iz godine u godinu u Bijelom Polju se okupljaju poznata pjesnička imena iz regiona. Nastavlja se praksa da se u okviru RVP organizuju programi koji osvetljavaju teme iz crnogorske književnosti.

Veoma značajan događaj za kulturu Bijelog Polja i Crne Gore je obnavljanje rodne kuće Rista Ratkovića, koje je završeno 2006.

 

Go to top