Radoman Čečović, rođen je 1979. godine u Pavinom Polјu kod Bijelog Polja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za srpski jezik i književnost). Objavio je dvije knjige: Krivotporene pjesme (2011), Priče o malim i velikim čudima (2013, sa Kemalom Musićem) i jedan je od autora Čitanke s elemntima teorije književnosti za prvi razred srednjih stručnih škola i Čitanke za drugi razred srednjih stručnih škola. Profesor je u Gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici i predsjednik Savjeta JU Ratkovićeve večeri poezije.

 

ČITALAČKI EHO

O knjizi Pavla Goranovića Udvojena čitanja – eseji (Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, 2022. str. 292) 

 

Esej doziva esej. Na dobar esej, a dobar esej jeste onaj koji umije da posvoji fenomen, nemoguće je ostati ravnodušnim. Neravnodušnost prema dobrom eseju u krvi je dobrog eseja. Šta će kome esej koji se ne da nekoliko puta pročitati – ne toliko zbog onoga što je kazao, već zbog načina na koji je kazao. Zato je esej način, ili, ako je lakše - esej je jezik od prave istine. Kažem prave, jer postoji i neprava istina. A ona, neprava, nije eufemizam od laži. Ona, neprava istina eseja, jeste fraza od mišljenja.  Ima u eseju, ili njegovom načinu, nešto što ga čini mogućim dopisivanjem pročitanog. Esej je spisateljska bludnja, sumatraistička lakoća sazivanja razglobljenog svijeta u jedinstvo subjekta, koji pošto-poto želi da se dokaže kao samosvijest zagubljenog i idealnog Ja. Goranovićevi eseji su takvi, lijepo jastveni. Kad kažem lijepo, mislim na ono što riječ lijepo posvaja, a to je u ovom slučaju osjećaj za jezik. Kad kažem jastveni, mislim na Goranovićevo, i samo njegovo, stvaralačko iskazivanje. Nije to forma koju je savladao dobar učenik, to je istina do koje je došao dobar čitalac. Ovo je, prije svega, knjiga koju je napisao neko ko umije da čita književni tekst. I da se u dobrom tekstu ponaša kao pelivan na ivici ponora, na oštrici noža, ili smisla svijeta. Zato je onaj koji piše esej, dobar esej, ni tamo ni ovamo - najčešće u laviranju između jezika i mišljenja. Šta je, zaboga, poezija, ako nije to!

 Udvojena čitanja čini šest makro cjelina. Neka to bude jedini podatak, provjerljiv. I neka to bude struktura knjige. Čitalac tu strukturu vidi malo drugačije. Ona se svodi na preispitivanje teksta. Preispitivanje smislenosti čitanja, i njene herojske odbrane. Čitati, po Goranoviću, znači Biti u svojoj koži - od biografije, jezika i saznanja. To bi prvi dio. Drugi dio traga za ehom Borhesa. Odjekom u koji se vjeruje. U dvojnički i dvojaki identitet koji je moguć u onoliko replikacija koliko to dozvoljava biblioteka, Vavilonska ili očeva, odakle se pošlo u svijest o razlici. Treći dio su autori koji se vole: ivanovići, lompari, ratkovići, sidrani, stojići, nikolići, koprivice... Taj dio nije za one koji će polagati ispite iz hermeneutike, on je za one koji su riješeni da život posvete čitanju. Da čitanje uzdignu do velikog Č. Zato je pisanje eseja i opstrukcija akademske paradigme, koja se uvijek poziva i odziva na sigurost škole.

I na brzom kraju moj čitalački eho, kojeg je ova knjiga puna. Udvojena čitanja do mene su došla preko prijateljice. Bio je petak i ja sam odlazio u Pavino Polje. Poći u Pavino Polje to vam je kao krenuti ka Makondu, pa malo lijevo. Nebo je prijetilo, Rusi su imali ozbiljne ambicije, a beranski autobus, turske proizvodnje, pokušavao je da se uspne do Kolašina. Sjećam se da je ispod mene bila magla i proljeće koje je padalo na ruke. Kondukter je pitao: Šta čitate? Rekao sam, sa vidnom zlobom: O pisanju, sumnji i ponavljanju. On je klimnuo glavom i prošao. Bilo je sasvim smisleno vratiti se na dio koji glasi: Pisac je daleko od svog glasa, jer je on uvijek pomiješan sa drugima, sadržan u već usvojenim rukopisima prethodnika. U Mojkovcu nijesmo pravili pauzu.

Goranovića čekamo u knjizi o čitanju. U soliranju o čitanju, dokazanog pjesnika.

Esej doziva esej. Ovo je samo moj čitalački eho.

 

             

 

BORČE PANOV, POEZIJA

Borče Panov je savremeni makedonski pjesnik, dramski pisac, prevodilac i esejista. Rođen…
maj 20, 2024

Tatjana Zeković - POLIPTIH

Rođena u Podgorici 1968.godine. Završila je odsjek za francuski jezik i književnost na…
maj 02, 2024

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top