Rođen je 1986. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Banovićima, a diplomirao i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli 2010, odnosno 2020. godine. Piše poeziju, prozu i stručne radove iz književnosti. Prevođen je na: danski, švedski, makedonski, mađarski, njemački i turski jezik. Zastupljen je u antologijama i nagrađivan za književni rad.

POVODOM IZABRANIH DJELA AVDE MEĐEDOVIĆA

U izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije objavljena su izabrana djela Avde Međedovića, epskog pjevača koji je rodom iz Obrova kod Bijelog Polja. Radi se o četiri epa, koja su prema riječima urednika Kemala Musića najduža, odnosno najpoetičnija, te su zbog toga ušli u ovaj izbor: ''Ženidba Smailagić Meha'', ''Osman-beg Delibegović'' te ''Bećiragić Meho'' i ''Ženidba Vlahinjić Alije''. Od izuzetnog su značaja izabrana Avdina djela, budući da se radi o prvom projektu na kojem je sabrano više epova. Prvi ep koji je inače objavljen na našim prostorima je ''Ženidba Smailagić Meha'' davne 1987. godine. Da se radi o izuzetnom djelu i projektu, dovoljno je kazati da je ovdje zabilježeno blizu 40.000 stihova, a procjena je da je Avdo Međedović ispjevao oko 100.000 stihova; neki su epovi, poput ''Ženidbe bega Ljubovića'' objavljeni u pojedinačnim izdanjima.

Epski svijet Avde Međedovića prikazuje age i begove, junake i serdare i sve druge koji na ravnopravan način učestvuju u epskom svijetu. Također, pored ''krajine'' kao administrativne i geografske činjenice i kao prostora koji je uvijek (po)granični, neminovno je da su u ovim epovima sadržani  i kulturni segmenti drugih carstava s kojima su Bošnjaci imali dodira. Sve što podrazumijeva epski svijet zabilježeno je u ovim epovima te se, s jedne strane, naslanjaju na historijsko koje, naravno, poštujući kodiranost epa s vremena na vrijeme se preklapa s mitskim. Nadalje, ono što je karakteristika Avdinih epova jeste da su oni svijet koji sebe i dokazuje i poništava – dokazuje time što upisuje epsku svijest o sebi, a poništava nekim postupcima junaka koji ironiziraju, odnosno parodiraju ep – Alija Vlahinjić je junak  koji u jednom trenutku zaspi na konju te izgubi i konja i lijepu Zlatiju, dok, naprimjer, Tale Ličanin uvijek dolazi posljednji u ep i na taj ga način pokreće, ali svojim izgledom, postupcima i svitom koja dolazi iza njega parodira. Ono što je specifično za Tala Ličanina jeste negova pozicija autsajdera koja ga definiše i junakom i likom. Na tragu junaka izuzetno je naglasiti da postoji otpor onih koji su prema hijerarhiji na manjem položaju u odnosu na Mustaj-bega Ličkoga, koji je vrhovni autoritet, ali kojeg Avdo Međedović predstavlja i kao junaka i kao čovjeka koji nije lišen greški. Također, bitno je naglasiti da je uloga žene u epovima Avde Međedovića pokretačka –  žena itekako ima / pravi izbor dok se na primjeru mladih djevojaka jasno uočava ironičan odnos prema junaku Muji Hrnjici.  

Koliko su značajna ova izabrana djela, dovoljno je reći da je Avdo Međedović epski pjevač koji se istražuje i spominje na katedrama koje izučavaju Homera te je teško naći homerologa koji se nije dotakao njegova djela, budući da su američki profesori u dva navrata, Milman Parry i Albert B. Lord, dolazili u naše krajeve kako bi odgonentuli homersko pitanje, istražujući i bilježeći epske pjevače Sandžaka. Odgonetajući homersko pitanje, američki su profesori naišli na Homera dvadesetog stoljeća, koji je u svojoj epskoj radionici ispjevao najbolje stihove koji su postali predmetom izuzetnog interesovanja, a taj interes i danas bi trebao biti i veći jer, jasno je, da nas Avdo Međedović svojim djelom na izuzetan način predstavlja u svijetu – na katedrama na kojima se izučava usmena književnost.

 

 

BORČE PANOV, POEZIJA

Borče Panov je savremeni makedonski pjesnik, dramski pisac, prevodilac i esejista. Rođen…
maj 20, 2024

Tatjana Zeković - POLIPTIH

Rođena u Podgorici 1968.godine. Završila je odsjek za francuski jezik i književnost na…
maj 02, 2024

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top